Тя е спасила хиляди животи, но никой не знае за нея: безсмъртната жена Хенриета Лакс

хенриета лакс
Снимка: iskamdaznam.com

Възможно ли е човек да живее вечно? Това е въпрос, който тормози човечеството от векове.

Биологично погледнато, безсмъртието е възможно. Най-старата форма на живот, бактерите, се възпроизвеждат чрез клониране, което технически означава, че всяка бактерия, която някога е съществувала, винаги е била същата от самото начало. Има един определен вид средиземноморска медуза, която пропуска остаряването и смъртта, ставайки все по-млада и клонирайки се в хиляди. Има дървета от семейство Борови, които са на хиляди години - едно от тях, намиращо се в Норвегия, е на 9550!

Всичко това е уникално и впечатлявашо, но може ли да се случи на човека? Някой вече знае отговорът на този въпрос.

Името ѝ е Хенриета Лакс и тя е безсмъртна. Не, нямаме предвид, че името ѝ е безсмъртно, защото всъщност малко хора го знаят. Тя просто никога няма да умре истински. Ще ви обясним защо.

Хенриета Лакс всъщност е изключително важна дама. 20 години след смъртта си, тя едва не поражда дипломатически конфликт между СССР и САЩ. И да – тя умира през 1951 година.

На 29.01.1951 година майката на три деца Хенриета Лакс е приета в болница „Джон Хопкинс“ в Мериленд с диагноза рак на шийката на матката. От този ден нататък всички последвали медицински изследвания на болестта, дори и в днешно време, станали възможни именно заради тази 31-годишна умираща афроамериканка.

Преди случая с Хенриета медиците не разполагали с много информация за заболяването, тъй като не можели да го изучават извън човешкото тяло. По време на лечението ѝ е направена биопсия, без нейно съгласие – честа практика по онова време. Изследванията показали на лекуващия я лекар – д-р Джордж Гей нещо уникално, невиждано и нечувано – туморните клетки на Хенриета били безсмъртни. Те никога нямало да умрат.

Вижте в нашата галерия кои са жените, които промениха хода на историята и света ТУК >>>

Изолирайки индивидуални клетки, докторът имал възможността да ги мултиплицира и да създаде линии от клетки, наречени на пациентката – „ХеЛа“. По този начин успял да започне изучаване на рака в лаборатория – гениална и революционна възможност за онова време. Докторът популяризирал методите, техниките и откритията си. Единственото, което запазил в тайна, било от къде е получил туморните клетки, които е изследвал. През 1954 година Джонас Салк успява да създаде ваксина за клетките „ХеЛа“.

През следващата 1955 година клетките „ХеЛа“ станали първите човешки клетки, успешно клонирани от Теодор Пук и Филип Маркъс в Университета на Колорадо. До 2009 година повече от 60 000 научни статии били публикувани относно клетките „ХеЛа“.

Научните постижения в изучаването на раковите клетки продължават да нарастват, а Хенриета няма представа колко много е помогнала за развитието на медицината. Тя умира на 4.10.1951 година и е погребана изключително скромно, без дори да има надгробен камък. До 2010 година дори семейството на Хенриета не знаело, че е била полезна за някой друг, освен за самите тях.

След успеха в поддържането на раковите клетки живи в лаборатория и през следващите 20-25 години, медицинските изследвания продължават уверено, докато не започва така наречената „война на рака“ през 70-те години, когато наяве излиза тревожна аномалия. Проверката на етническия произход на иззетите тъканни проби се проучва и съветските изследователи забелязват необичаен брой на проби с афро-карибски произход. Чернокожите, живеещи в Русия, не били чак толкова много, за да се потвърдят лабораторните резултати. Нещо не било наред.

След като руснаците публикуват констатациите си през 1975 година, те предизвикват голям дипломатически скандал между СССР и САЩ.  20-30% от всички изследвани видове ракови образувания били на хора от афро-карибски произход. Виновникът се оказва Хенриета Лакс…

Когато д-р Джордж Гей осъзнава колко агресивни били туморните клетки на Хенриета, след наблюдения с микроскоп, той осъзнал колко упорити можели да бъдат. Клетките „ХеЛа“ в лабораторията били различни, те действали като вирус. Тогава Гей осъзнал, че всъщност всички медици са изучавали един и същ вид клетки – „ХеЛа“, а не клетките на различните видове тумори. Това означавало, че всичките тези години на труд били напразни.

През 2014 година Хенриета Лакс най-накрая е представена в Залата на славата в Мериленд като жена, помогнала за голяма промяна в света. Тя била помогнала на множество хора, спасявайки животите им и докарала милиони на фармацефтичните компании.

Всяка нейна туморна клетка все още е жива. Затова Хенриета Лакс никога няма да умре.

Вижте в нашата галерия кои са жените, които промениха хода на историята и света ТУК >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти