Дефицит на магнезий: Кои симптоми алармират за него?

Магнезият е един от най-важните минерали в тялото, необходим за активиране на повече от 300 ензимни реакции. Една от основните функции на магнезия е да създава енергия. Всъщност всеки орган в тялото, от сърцето до мозъка, бъбреците и мускулите, се нуждае от магнезий, за да функционира правилно.  

Той дори помага за поддържане на костите и зъбите здрави, защото е необходим за усвояването на калций, мед, цинк, калий, витамин D и други важни хранителни вещества. 

Симптомите за ниски нива на магнезий варират, но най-често срещаните са тревожност, нарушен сърдечен ритъм, високо кръвно налягане, безсъние и раздразнителност. Децата, на които липсва магнезий, също имат проблеми със съня и са доста хиперактивни. 

магнезий
Снимка: iStock

Има и по-малко забележими признаци, които може да показват, че трябва да увеличите приема на магнезий. Ако откриете, че жадувате за шоколад, тялото ви може да алармира за липса на магнезий. Черният шоколад е отличен източник на този минерал и колкото по-тъмен е, толкова по-добре (поне 70% какао). 

Мускулните спазми са друг знак, че нивата може да са ниски. Магнезият помага за отпускане на мускулите, затова по-активните хора често го нанасят под формата на олио директно върху кожата, за да облекчат болката и спазмите. 

Друг често срещан симптом на магнезиев дефицит е запекът. Той е важен за червата. 

Магнезият не само помага за отпускане на мускулите, но също така може да има мощен ефект върху нервната система. Тъй като е известен като релаксиращ минерал, дефицитът му може да причини нервност, безпокойство, раздразнителност и дори да увеличи вероятността от пристъпи на паника. Колкото по-стресирани сте, толкова повече магнезий усвоява тялото ви.  

Имате ли проблеми със заспиването вечер или може би ви е трудно да останете будни през деня? Ниските нива на магнезий може да са от ключово значение.  

магнезий
Снимка: iStock

Как да си набавим повече магнезий? 

Можете да намерите магнезий в много ежедневни храни, особено листните зеленчуци. Ядките също са богати на магнезий, както и пълнозърнестите храни, бобът и лещата. 

Понякога може да е трудно да задоволите ежедневните си нужди само чрез хранене, особено ако водите активен начин на живот. Фактори като екстремен стрес, консумация на кафе, газирани напитки и алкохол могат да намалят нивата на магнезий. 

Консумацията на храни с високо съдържание на магнезий със сигурност е от полза, но при определен начин на живот се увеличава нуждата на тялото от магнезий. В аптеките можете да ги откриете под формата на таблетки.  

магнезий
Снимка: iStock

Приканваме ви да видите в нашата галерия кои 14 храни са богати на магнезий:

14 богати на храни магнезий

 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти