Създадено за Шуслерови соли

Когато трябва да си починем от „почивката“

жена диван дом почивка стрес
Снимка: iStock

Сещате ли се как се чувствате, когато трябва да се върнете на работа след дълга ваканция? Тъкмо сте се отпуснали и сте си казали, че най-накрая животът е станал прекрасен, и изведнъж отново е понеделник, алармата на телефона избухва до главата ви и адреналинът нахлува в тялото ви, крещейки – ставай, ставай, ставай, почивката свърши, закъсняваш!!!, а на вас рязко ви идва да зарежете всичко и да избягате завинаги в Хонолулу.

Депресията, тревожността и апатията съпътстват всяко наше завръщане към живота, изпълнен със стрес. След няколкoседмичния експеримент, наречен хоумофис, с елементи на детска градина или дигитално училище, който сам по себе си накара много хора да си скубят косите от отчаяние, сега отново се опитваме да се завърнем към стария начин на живот...

И въпреки че вътрешно ни се иска бързичко да се върнем към него – лято е все пак! - тялото ни има друга представа за нещата. Не се учудвайте, ако вместо да припкате радостно към офиса, усетите, че едва-едва се влачите, потънали в тягостни мисли. Ако това ще ви успокои, всички сме така! Ако пък това не ви успокои, нека поне опитаме да разберем на какво се дължи тази промяна в настроението и как можем да се отървем от нея.

Работата от вкъщи по време на карантината несъмнено е дала отражение върху емоциите ни – и това е съвършено нормално. Няма как да прекарваме по 10 часа на ден пред компютъра, докато децата се прескачат наоколо или пък ни дърпат да ги забавляваме, или да им помагаме с дигиталните им домашни, без да се превърнем в кълбо от нерви, което всеки момент ще се взриви в хола. Невъзможността да се усамотим поне за няколко часа на ден е ключов фактор за повишаването на нивата на стрес! Към това добавяме и естественото притеснение за бъдещето в професионален и финансов план, както и страха от заразяване, и ето ви готова рецепта за умора, изтощение и безсилие.

жена диван дом почивка стрес
Снимка: iStock

И така вече сме в разгара на лятото, а нищо кой знае какво не се е променило! Люшкаме се между надеждата за някаква лятна почивка и страховете, че отново ще се озовем затворени по домовете си. Вместо да си представяме как лежим на плажа с коктейлче в ръка, дебнем новините дали вече не е намерено лекарство за коронавируса...

Неизвестността е голямо предизвикателство за хората, които години наред са робували на железен режим изпълнен със стрес и бързане, без да са се грижили да си осигурят и нужната почивка. Съвършено нормално е в един момент да се сринете, да започнете да изпитвате тревожност, страх и да се чувствате на ръба на депресията. На това психолозите му казват бърнаут, а преведено на нормален език това означава, че сте на ръба на силите си и трябва да вземете мерки преди да е станало късно.

Обичайно това е етапът, в който хората започват да мечтаят да ударят шестица от тотото и да емигрират на остров, където да доживеят дълбоки старини, отглеждайки кокосови орехи. Уви, не се сещаме за нито един случай, в който тази мечта да се е превърнала в реалност, така че по-добре слезте на земята и направете нещо реално за състоянието си – сега, в този момент, без отлагане!

Първо и задължително – почивка! Може и да звучи странно след седмици, изкарани вкъщи, но това, през което минахме, стоейки вкъщи, не беше почивка. Почивка означава да имате време за себе си, което може да изкарате в дейности, които ви доставят удоволствие – четене на книги, слушане на музика, спане. Оставането вкъщи, за да се утрепете от готвене или да поправяте печката от сутринта до вечерта НЕ е почивка!

Опитайте се да отделите един ден от уикенда, за да можете да възстановите силите си с повече сън.

жена тераса балкон почивка релакс храна торта десерт сладко храна
Снимка: iStock

Ако стресът е прекалено голям и ви е невъзможно да се отпуснете, добавете към режима си и прием на магнезий. Дефицитът на магнезий е пряко свързан с тревожността, внезапната агресия от дори минимални проблеми, нервите и безсънието. Липсата му води до редица особености в състоянието – болки в мускулите, крампи, неволево съкращаване на мускулите (потрепването на клепачите е симптом за дефицит на магнезий), главоболие, безсъние. Дори страстта ви към шоколад може да е сигнал за остра нужда от магнезий, а не за обикновена лакомия...

Ключов момент при приема на магнезия е възможността на организма да го усвои на клетъчно ниво. За целта хапвайте повече богати на магнезий храни (авокадо, банани, зеленолистни зеленчуци, риба, бобови, ядки и семена) и ги съчетайте с Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат, която има свойството да преминава през клетъчната мембрана и помага на клетките да усвоят минерала, насочвайки го там, където най-много има нужда от него. При признаци на недостиг на магнезий е препоръчителен ежедневен прием на 3-5 таблетки от сол №7, с която дефицитът се регулира без никаква опасност от предозиране и негативно въздействие.

След почивката идва и движението – време е да раздвижим това тяло по друга траектория освен оста хол-кухня-спалня! Опитайте се да изкарвате колкото се може повече време в движение – качвайте стълбите пеша, правете по 10 000 крачки на ден, запишете се на фитнес, зумба или просто бягайте в парка, ако това ви доставя удоволствие. Времето, изкарано на слънце, ще допринесе за по-бързото влизане в ритъм, но ако трябва, добавете и витамин D.

Успоредно със задължителните почивка и движение, за по-бързо възстановяване на психическия баланс е препоръчително да включите и комбинация от Шуслерови соли*, която има дългосрочно действие и ще ви гарантира постепенно и стабилно укрепване.

Започвайте сутрините си с Шуслерова сол №2 калциев фосфат, която ще намали чувството за стрес и тревожност. По обяд приемете Шуслерова сол №5 калиев фосфат за стабилизиране на психиката и зареждане с достатъчно енергия.

Вечерта е време за Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат, подходяща за всички, подложени на хроничен стрес, страдащи от безпокойство и безсъние, напрегнатост и повишена раздразнителност, както и за хората, застрашени от синдрома бърнаут.

Използвайте по 5 таблетки дневно от всяка сол, като програмата може да продължава по 2-3 месеца, а при необходимост и по-продължително време.

Прибавете към всичко това и техники за дълбоко дишане, които ще успокоят прескачащото ви от нерви сърце и ще ви помогнат да върнете контрола над мислите и емоциите си.

* Хомеопатични лекарствени продукти без специфични показания за възрастни и деца над 1 година. При употреба под 1 година потърсете съвет от лекар. Преди употреба прочетете листовката.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти