Когато говорим за здравословно хранене, терминът антиоксиданти често излиза на преден план – и съвсем неслучайно. Това са естествени съединения, които предпазват клетките ни от увреждания, причинени от свободни радикали – молекули, свързвани с хронични заболявания като сърдечносъдови болести, диабет и рак.
Сред най-известните източници на антиоксиданти е зеленият чай. Той съдържа катехини – особено епигалокатехин галат (EGCG), които се изследват заради своите противовъзпалителни, имуностимулиращи и потенциално противоракови свойства. Една чаша зелен чай осигурява между 50 и 100 мг катехини, в зависимост от начина на отглеждане и приготвяне.
Но макар зеленият чай да е отличен избор, някои плодове го изпреварват по съдържание на антиоксиданти – и са също толкова лесни и вкусни за консумация. Вижте кои са те в галерията ни!
Прочетете още:
-
10 признака, че организмът ти се нуждае от повече мазнини
-
4 признака, че приемаш недостатъчно протеин
-
Семена за всеки етап от месечния цикъл – мода или наука?