От кардиолог: Зеленият плод, мултиполезен за сърцето

здраве сърце кардиолог
Снимка: iStock

Когато говорим за здравословен начин на живот и грижа за сърцето, един плод все по-често се откроява сред всички останали – авокадото. Макар често да го възприемаме като част от солени ястия или модерни тостове, то всъщност е плод и то от най-полезните за сърдечно-съдовото здраве. Според кардиолози и редица проучвания, редовната му консумация може да бъде ключов елемент в профилактиката на сърдечни заболявания.

Защо авокадото е толкова специално?

Авокадото е изключение сред плодовете – вместо да е богато на захари, то съдържа ценни мазнини. Но не какви да е – в него ще откриете мононенаситени и полиненаситени мазнини, които помагат за намаляване на „лошия“ LDL холестерол и повишават „добрия“ HDL. Това е особено важно за предотвратяване на натрупване на плаки по артериите и развитие на атеросклероза.

Освен това, авокадото съдържа около 7 грама фибри на половин плод – или почти 25% от дневната препоръчителна доза. А фибрите не само подпомагат храносмилането, но и допринасят за по-добър контрол на кръвната захар и холестерола.

Фурмите - най-здравословният плод в света

Калият – скритият герой

Много хора свързват бананите с високо съдържание на калий, но авокадото ги изпреварва. Един средно голям плод съдържа около 975 мг калий – минерал, който регулира кръвното налягане, поддържа електролитния баланс и е особено важен за хора, страдащи от хипертония. Според кардиолога д-р Сара Александър, именно това превръща авокадото в естествен и вкусен начин да поддържаме здравословно кръвно налягане.

Антиоксидантен щит за артериите

В наситено зелената плът на авокадото се крият мощни антиоксиданти като лутеин, зеаксантин и витамин Е. Те не само защитават клетките от оксидативен стрес и възпаления, но и спомагат за забавяне на втвърдяването на артериите – процес, който често стои в основата на инфаркти и инсулти.

Авокадото съдържа също и растителни стероли (като бета-ситостерол), които блокират абсорбирането на холестерол в червата – още една малка, но важна стъпка към здраво сърце.

Какво казва науката?

Изследванията говорят ясно – мета-анализ на седем клинични проучвания показва, че редовната консумация на авокадо значително намалява нивата на общия и LDL холестерол.

Още по-впечатляващи са резултатите от голямо кохортно проучване, публикувано в Journal of the American Heart Association. Хората, които хапват поне две порции авокадо седмично, имат с 16% по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания и с 21% по-нисък риск от коронарна болест на сърцето.

6 причини да ядете най-полезния плод на света

Как да го включим в менюто си?

Не е нужно да сте гурме шеф, за да се възползвате от ползите на авокадото. Ето няколко лесни идеи:

добавете половин плод към обедната салата;

намажете го върху пълнозърнест тост вместо масло;

смесете го в смути за кремообразна текстура;

използвайте го като база за домашна здравословна майонеза или дип.

Цвят, вкус и здраве в едно

Според диетолозите, цветът на храната има значение – зелените плодове и зеленчуци като авокадото съдържат фитонутриенти, които подсилват имунната защита и редуцират риска от хронични заболявания. А яркозелената плът на авокадото не само радва окото, но и носи ползи за цялото тяло.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти