
Когато говорим за здравословен начин на живот и грижа за сърцето, един плод все по-често се откроява сред всички останали – авокадото. Макар често да го възприемаме като част от солени ястия или модерни тостове, то всъщност е плод и то от най-полезните за сърдечно-съдовото здраве. Според кардиолози и редица проучвания, редовната му консумация може да бъде ключов елемент в профилактиката на сърдечни заболявания.
Защо авокадото е толкова специално?
Авокадото е изключение сред плодовете – вместо да е богато на захари, то съдържа ценни мазнини. Но не какви да е – в него ще откриете мононенаситени и полиненаситени мазнини, които помагат за намаляване на „лошия“ LDL холестерол и повишават „добрия“ HDL. Това е особено важно за предотвратяване на натрупване на плаки по артериите и развитие на атеросклероза.
Освен това, авокадото съдържа около 7 грама фибри на половин плод – или почти 25% от дневната препоръчителна доза. А фибрите не само подпомагат храносмилането, но и допринасят за по-добър контрол на кръвната захар и холестерола.
Калият – скритият герой
Много хора свързват бананите с високо съдържание на калий, но авокадото ги изпреварва. Един средно голям плод съдържа около 975 мг калий – минерал, който регулира кръвното налягане, поддържа електролитния баланс и е особено важен за хора, страдащи от хипертония. Според кардиолога д-р Сара Александър, именно това превръща авокадото в естествен и вкусен начин да поддържаме здравословно кръвно налягане.
Антиоксидантен щит за артериите
В наситено зелената плът на авокадото се крият мощни антиоксиданти като лутеин, зеаксантин и витамин Е. Те не само защитават клетките от оксидативен стрес и възпаления, но и спомагат за забавяне на втвърдяването на артериите – процес, който често стои в основата на инфаркти и инсулти.
Авокадото съдържа също и растителни стероли (като бета-ситостерол), които блокират абсорбирането на холестерол в червата – още една малка, но важна стъпка към здраво сърце.
Какво казва науката?
Изследванията говорят ясно – мета-анализ на седем клинични проучвания показва, че редовната консумация на авокадо значително намалява нивата на общия и LDL холестерол.
Още по-впечатляващи са резултатите от голямо кохортно проучване, публикувано в Journal of the American Heart Association. Хората, които хапват поне две порции авокадо седмично, имат с 16% по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания и с 21% по-нисък риск от коронарна болест на сърцето.
Как да го включим в менюто си?
Не е нужно да сте гурме шеф, за да се възползвате от ползите на авокадото. Ето няколко лесни идеи:
добавете половин плод към обедната салата;
намажете го върху пълнозърнест тост вместо масло;
смесете го в смути за кремообразна текстура;
използвайте го като база за домашна здравословна майонеза или дип.
Цвят, вкус и здраве в едно
Според диетолозите, цветът на храната има значение – зелените плодове и зеленчуци като авокадото съдържат фитонутриенти, които подсилват имунната защита и редуцират риска от хронични заболявания. А яркозелената плът на авокадото не само радва окото, но и носи ползи за цялото тяло.
Прочетете още:
-
10 признака, че организмът ти се нуждае от повече мазнини
-
4 признака, че приемаш недостатъчно протеин
-
Семена за всеки етап от месечния цикъл – мода или наука?