Колко дълго е безопасно да държим месото и яйцата в хладилника и фризера

храна
Снимка: iStock

На всички ни се случва да оставим някои храни във фризера, защото сме ги купили на промоция или заради някое кулинарно хрумване, но просто не сме успели да ги сготвим навреме. В тази практика няма нищо нередно, стига да се съобразим с определени срокове за безопасност.

Според специалисти за най-сигурно съхранение във фризера месото трябва да бъде неизмито и поставено в херметичен плик за храна. Дори да сте не сте го разопаковали от оригиналната му опаковка, пак е препоръчително да го поставите в защитно фолио или плик.

храна
Снимка: iStock

Когато замразявате, също е добра идея да маркирате ясно всяка торбичка с датата, на която сте я прибрали, за да знаете какво трябва да сготвите по-скоро и кое месо може да запазите за по-късно.

Периодът, в който месото може да престои в хладилника, е ограничен и това е ясно на всяка домакиня. Добре е още да знаете, че неправилно съхраняваното месо може да бъде вредно, дори и да не усещате неприятен мирис или да не изглежда развалено на пръв поглед.

храна
Снимка: iStock

Затова съхраняването във фризера удължава живота на месните продукти и много хора ги прибират там за по-дълго. Колко точно е препоръчително да престои месото в хладилника или фризера зависи преди всичко от произхода му, както и от това дали е сурово или сготвено.

А как най-правилно да размразите месото и кога „по-късно“ вече става „твърде късно“, разберете в галерията:

Колко време може да държим месо и яйца в хладилника или фризера

 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти