Диетата на „Петте супени лъжици“ - какво представлява и как да я спазваме

лъжици храна диета
Снимка: iStock

Диетата на "Петте супени лъжици“ е идеална за тези, които не искат да ограничават диетата си до еднообразни ястия. Тя се основава на принципа на фракционното хранене, при което се обръща изцяло внимание на броя и обема на порциите, а не на продуктите, които ги съставят.

Такъв режим не само помага за нормализиране на обема на стомаха, но и спомага да се отървете от навика да преяждате, но също така не ви позволява да гладувате през целия ден.

Пет правила на Диета с лъжиците

Необходимо е да ядете доста често и с кратки почивки (не повече от три часа), а всяка от порциите ви през деня не трябва да надвишава пет супени лъжици. Това правило обаче всъщност е по-скоро пожелателно, отколкото задължително.

Поради трудности при контролирането на разнородни като консистенция ястия, лъжицата по-скоро се счита само за символ на умереност в храната и при готвене се съсредоточете върху размера на порцията – да е между 150 и 200 грама.

С тази диета можете да ядете дори по-късно вечер, да пиете вода и други напитки в неограничени количества и да направите свое собствено меню за деня от всякакви продукти. В крайна сметка основното в тази диета е да се научите да контролирате обема на порциите, а не да спазвате строги и ясни ограничения.

Независимо от това, диетата има много по-голям ефект, ако се откажете от газираните напитки, соковете, различни сосове, пържени храни, както и готови полуфабрикати, които сами по себе си не са полезни.

Също така се препоръчва да консумирате по-малко захар и храни, съдържащи бързи въглехидрати, хубаво е да избягвате и прекалено пикантните храни, защото консумацията им води до произвеждането на повече глюкоза, което пък води до бързо огладняване.

лъжици храна диета
Снимка: iStock

Какво мога да ям?

Сред храните, позволени в диетата  на „Петте супени лъжици“, са всички ястия, съдържащи бавни въглехидрати, тъй като те могат да засищат организма за по-дълго време. Те включват пълнозърнести зърнени храни, някои плодове, боб и други зърнени храни, както и зеленчуци без нишесте.

Като основно ястие се препоръчва да се ядат богати на протеини храни, тъй като протеинът се усвоява по-дълго време и в резултат на това не предизвиква нова вълна от глад. Протеин в големи количества се съдържа в месото и млечните продукти, както и в яйцата.

Растителните мазнини, които се намират например в зехтина, също спомагат за потушаване на апетита, така че не забравяйте да подправяте салатата си с него.

Не забравяйте, че диетите не са подходящи за бременни и кърмещи жени, както и за хора, страдащи от хронични заболявания, така че преди да започнете какъвто и да е хранителен режим, трябва да се консултирате с лекар.

9 диетични храни, която трябва да имате под ръка

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти