Специална титла: как се различава графинята от херцогинята

На пръв поглед може да изглежда, че кралското семейство има огромен брой титли и е изключително трудно да ги разберете. В действителност йерархията е доста сложна, но има ясна структура и в повечето случаи отговаря на древните традиции, което спомага за внасянето на известна яснота. 

Широката публика успя да свикне с титлите принцеса и херцогиня, ясно разбирайки защо първата има по-голям статус от втората. Титлата графиня обаче създава много повече объркване. Знаем, че две изключително важни фигури за Нейно Величество станаха графини - нейната сестра и нейната "любима снаха". Но какво всъщност означава статусът? 

В британската система титлите граф и графиня се нареждат под маркиз. Това е третата от петте благороднически класи, обозначаващи принадлежност към благородството. Отгоре са маркизите и херцозите, отдолу са виконтите и бароните. Самата дума обозначава имение или значително количество земя, собственост на член на благородството. 

И така, графът е в средата на благородническата йерархия. Между другото, титлата е по-характерна за континентална Европа, отколкото за Великобритания. 

Между другото, сред членовете на британското кралско семейство има само един граф - графът на Уесекс. И присъждането на тази титла на принц Едуард в деня на сватбата му силно изненада обществеността, тъй като традицията предполага, че децата и внуците на суверена имат право на херцогство. 

От своя страна повечето жени стават графини чрез брак, тоест споделяйки тази титла със своя избраник. Това са вече споменатата принцеса Маргарет, известна в брака си като графиня на Сноудън, и Софи, която стана графиня на Уесекс.  

Как е нормално да се обръщаме към графинята? Ако в случая с кралицата определено избирате опцията „Ваше Величество“, то в случая с графинята има няколко варианта. Според етикета към граф или графиня трябва да се обръщате с „Ваше превъзходителство“, като към графинята може да се обръщате и с „госпожо“, а в писмо можете да използвате обръщението ,,мила госпожо”. 

Въпреки това, както отбелязват кралските експерти, официалният статус не винаги отразява истинската позиция на човек в двореца. Така например се смята, че графиня Софи се е радвала на по-голямо уважение и доверие от Нейно Величество, отколкото херцогиня Катрин, чиято титла е очевидно по-висока в дворцовата йерархия. 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти