Как една българска китара стигна до концерт на Мадона

В рубриката ,,Хвърчащите хора“, която е част от предаването ,,На кафе“ по NOVA, разказаха историята на Теодора Димчева и единствената фабрика за струнни инструменти в България.

,,Казвам се Теодора Димчева и мисля, че съм родена под щастлива звезда. Семейството ми притежава единствената фабрика за направа на китари и струнни музикални инструменти в България и една от малкото такива в Европа. Минах през американската армия, корпоративната стълба, пропътувах света, за да разбера, че пътят на сърцето е един. Моето ме върна в Казанлък, за да се посветя на семейния бизнес“, разказва тя.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Teodora Dimtcheva (@tedydim)

,,Радвам се, че мога да работя за запазването на един стар занаят. В повечето големи фабрики роботите отдавна са заменили хората. Произвеждат бързо, но душата на инструмента липсва. При нас всяка китара има свой собствен дух и носи със себе си нещо уникално от хората, които са я докосвали, докато я правят. Вярвам и се надявам, че инструментите ни ще топлят още много сърца“, допълва Теодора.

С китара, произведена от тях, са свирили на концерт на Мадона. ,,В нашата фабрика ние сме изключително горди, че всъщност тази година празнуваме 100 години от основаването. Създадена е през 1924 година от Димитър Георгиев, който е бил млад и запален, явно много способен човек. Той е правил в началото оръжия“, разказва още Димчева.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Teodora Dimtcheva (@tedydim)

След Първата световна война Димитър решава, че повече не иска да се занимава с оръжия и се прехвърля към музикалните инструменти.

,,Моето семейство притежава ,,Кремона“ от около 20 години. Преди това е имала много различна съдба. Част от семейството ми се премести в щатите, включително и аз. И покрай това също се опитахме да дистрибутираме инструментите, да разрастваме пазара и да показваме инструментите и там. Моят братовчед Николай, на времето, преди по-малко от 20 години, започна буквално от багажника на колата си, от врата на врата да показва инструменти на различни музикални магазини. И там той се свърза с много и най-различни музиканти“, допълва Теодора.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Teodora Dimtcheva (@tedydim)

Тя разказва, че един от хората, на които братовчед ѝ попада, е руски емигрант в щатите, който е изключително добър музикант и свири на 7-струнна китара. Няколко от китарите, на които той свири, всъщност са направени от семейството ѝ за него. Той е поканен от Мадона да отиде на тур с нея.

Пълната история от рубриката ,,Хвърчащите хора“ в ,,На кафе“ по NOVA, вижте във видеото по-горе!

 

Още материали от ,,На кафе": 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти