Странно, но полезно: Защо все повече хора избират да пият кафе от гъби?

За любителите на кафе няма по-голяма наслада от сутрешната първа глътка от тъмната ободряваща течност. Дори само специфичният аромат може да събуди сетивата. Какво се случва обаче, когато обичайната напитка от кафеени зърна е заместена от такава, направена от...гъби. Не бързайте да заклеймите тази идея като ужасна. Кафето от гъби се възхвалява като много по-здравословна алтернатива на обикновеното кафе, тъй като се прави с екстракти от медицински гъби и носи допълнителни ползи за здравето.

Въпреки че в момента кафето от гъби се възприема като модерна идея, тази концепция всъщност далеч не е нова.

Как да изберем идеалните и здравословни гъби?

Според онлайн източници, гъбите са били използвани като заместител на кафето във Финландия по време на Втората световна война, когато кафето на зърна не е било достъпно. Има също обширна история на кулинарната и медицинска употреба на гъби в азиатските страни, по-специално за китайската медицина, за техните хранителни и здравословни ползи.

В тази статия ще ви запознаем по-отблизо с кафето от гъби и с предполагаемите му ползи за здравето.

кафе гъби
Снимка: iStock

Какво е това кафе?

Ако визуализирате чаша кафе с гъбки, плаващи на повърхността като в току-що свалена от котлона гъбена супа - въздъхнете с облекчение. Не е това.

Кафето от гъби представлява деликатна смес от смлени гъби и кафеени зърна, комбинирани за приготвяне на тъмно, гладко кафе с ядков привкус.

►Все повече хора започват да пият кафето си с бучка масло, ето защо

В сместа обикновено се използват екстракти от медицински гъби, а не такива, използвани в кулинарията. Обичайните медицински гъби, използвани за приготвянето на това модерно кафе, включват: чага, пуешка опашка, лъвска грива, рейши и кордицепс.

Отзиви на потребителите показват, че вкусовият профил на кафето от гъби не е толкова различен от този на обикновеното кафе.

Въпреки това предполагаемите ползи за здравето от пиенето на кафе с гъби, включително намалена тревожност и подобрен имунитет, му дават голямо предимство.

кафе гъби
Снимка: iStock

Как се прави?

За да се направи кафе от гъби, плодните тела на гъбите се извличат и се превръщат в органичен прах, който не съдържа други добавки.

Чрез процес на двойна екстракция, гъбите се дехидратират, смилат се на фин прах и се смесват със смлени кафеени зърна. Това обикновено се прави в съотношение 1 към 1.

►19 различни начина, по които хората по света пият кафето си

Можете да закупите кафе с гъби под формата на пакетчета разтворимо кафе, смеси от смляно кафе или кафе на капсули.

Кафето с гъби може да се приготви по същите методи като обикновеното кафе, за да се направят вкусни напитки мока, лате или черно кафе.

кафе гъби
Снимка: iStock

Има ли по-ниско съдържание на кофеин от обикновеното кафе?

Кафените смеси от гъби имат по-ниско съдържание на кофеин от обикновеното кафе. Кофеинът е психоактивно вещество, което се среща естествено в някои храни като кафе на зърна, какаови зърна и чаени листа, но също така се добавя в синтетична форма към други храни и напитки.

Бременните жени и кърмачките, децата и лицата със сърдечни проблеми имат по-висок риск да изпитат отрицателните странични ефекти от консумацията на кофеин и трябва да внимават с приема на кофеинови напитки.

►Кофеинът - моят най-добър приятел и най-голям враг

Въпреки че пиенето на до 400 mg кофеин дневно не е свързано с неблагоприятни ефекти, това може да е различно при хора с чувствителност към кофеин. В този случай може да изпитате безпокойство, ускорен пулс, разстроен стомах и други странични ефекти дори при по-нисък прием на кофеин.

Както споменахме, при кафето с гъби, количество гъби на прах обикновено се комбинира с равно количество смлени кафеени зърна. Тъй като гъбата на прах не съдържа кофеин, тя намалява съдържанието на кофеин в крайния продукт наполовина в сравнение с обикновеното кафе.

Това обаче може да не е вярно за всички марки кафе с гъби. Съдържанието на кофеин често не е посочено на опаковките на продуктите.

кафе гъби
Снимка: iStock

Потенциални ползи за здравето

Медицинските гъби са често използвани в традиционната китайска медицина от стотици години. Съединенията, извлечени от тях, се наричат адаптогени и могат да подобрят реакцията на организма към стрес.

От 1970 г. изследователите се интересуват от адаптогените от медицинските гъби заради техните потенциални ползи за здравето.

Въпреки това е важно да се отбележи, че повечето проучвания върху медицинските гъби са правени с животни или в лаборатория. Има малко добре проектирани клинични изпитвания, включващи хора. Това означава, че не можем просто да приложим резултатите от тези изследвания към хора или човешки заболявания.

Освен това тези изследвания не са специфични за кафето с гъби и не е ясно дали има комбинирани положителни или отрицателни ефекти върху здравето от смесването на гъби и кафе на зърна.

Безопасно е да се каже, че въпреки че медицинските гъби и кафето имат някои установени ползи сами по себе си, има множество непроверени здравни твърдения за ползите от кафето с гъби.

►Гъбите - уникалното творение на природата: как да изберем правилните и да ги приготвим вкусно

По-долу са изредени някои открития за предполагаемите ползи за здравето от медицинските гъби:

♦ Подобрен имунитет. При проучвания в епруветка гъбата пуешка опашка и нейните ферментирали субстрати са показали някои имуностимулиращи свойства.

♦ Потенциал за превенция на рака. Проучванията показват известен потенциал на лъвска грива, рейши, пуешка опашка, чага и кордицепс като поддържащи терапии за пациенти с рак, като например помагат в борбата с гаденето и повръщането.

♦ Противоязвено действие. Изследвания, проведени върху плъхове, показват, че гъбите чага могат да помогнат в борбата с язвите.

♦ Антиалергични (хранителни алергии). При проучвания в епруветка гъбата чага показва доказателства за потискане на активността на имунните клетки, отговорни за алергичния отговор към някои храни.

♦ Сърдечни заболявания. Екстрактите от рейши показват потенциал за намаляване на нивата на холестерола в кръвта и на свой ред намаляват риска от сърдечни заболявания.

Въпреки че има някои обещаващи доказателства, необходими са повече изследвания, включително върху хора, за да се потвърдят тези ефекти върху здравето, особено при смесите от кафе с гъби.

Как да изберем идеалните и здравословни гъби?

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти