Кофеиново главоболие - когато кафето се превърне от приятел във враг

Сутрин е. Ставате от леглото, очите ви още спят, дори сънят, който имахте, още не е отлетял безвъзвратно от паметта ви. И какво правите първо? Отивате до кафемашината, за да се заредите с онази ценна напитка, която превръща сутрешното ви Аз в енергичен и мотивиран човек, който е готов да се влее в сутрешния трафик и да се труди. 

Дори само миризмата на кафе може да събуди сетивата ни сутрин. Няма какво да се лъжем - кафето си е наркотик и навикът ни да си наливаме чаша след чаша от него през деня, както и това, че ако го пием редовно, вече не можем да функционираме спокойно без него, свидетелстват за това. 

Пий кафето си така, за да бъде то по-полезно за теб

Кофеинът може да ви дава крила до един момент, но ако не знаете как да ограничавате приема си на кафе, черен чай или енергийни напитки, съвсем скоро ще осъзнаете, че тези крила могат да се разпаднат още докато се реете във въздуха. Ако често страдате от главоболия и силна мигрена и не можете да разберете защо това се случва, причината може да се крие в чашата ви с кафе. 

кафе цветя
Снимка: iStock

Чудили ли сте се някога какво става с тялото ви, когато имате главоболие? Главоболието се появява, когато има увеличаване на кръвния поток към мозъка. Този увеличен приток на кръв оказва натиск върху нервите ви, което води до онова ужасно, пулсиращо усещане за болка. 

Чували сте, че разликата между лекарството и отровата е в дозата, нали? Това може да ви обърка, но точното количество кофеин понякога може да помогне за предотвратяване на главоболие, защото той естествено стеснява кръвоносните ви съдове за кратък период от време. Това позволява на кръвоносните съдове в главата ви да облекчат част от този кръвен поток и налягане. Ето защо кофеинът обикновено е активна съставка в някои лекарства за облекчаване на мигрена. 

В други случаи обаче, консумацията на твърде много кофеин може в крайна сметка да ви накара да се чувствата наистина зле. А резкият отказ от чашата с кафе може да предизвика проблема кофеинова абстиненция. Тялото ви толкова свиква с определено количество кофеин, че когато спрете да приемате толкова много, кръвният поток се втурва обратно към мозъка и може да причини болки. Тези главоболия могат да продължат седмици наред.

Вижте в галерията как да управлявате приема на кафе, чай и енергийни напитки, за да сте сигурни, че ще избегнете ужасните главоболия.

Как да се справим с кофеиновото главоболие?

Най-добрият начин да се уверите, че тялото ви не разчита само на кофеин, е да генерирате естествената си енергия. Това става по-лесно отколкото предполагате. Единственото, което ви е нужно, е постоянство.

Вижте няколко идеи за естествено повишаване на енергийните ви нива в тази галерия:

Възстанови енергията си с тези прости стъпки

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочети още: 

 

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти