Силата на фаворитката: Кралската любовница, която промени историята (Част III)

август 2
Снимка: Wikipedia.org

Любовниците на монарсите в миналото се помнят главно заради връзката им с владетеля, но сега ще ви разкажем за поредната дама, превъзходила този стереотип. Тя не се задоволява само с титлата фаворитка, а се ангажира в политически инициативи, взема ключови решения за нацията и подпомага обществото с благотворителни дейности. Вече ви разказахме историята на Агнес Сорел в част I, както и за Жана Дюбари в част от II. Чували ли сте обаче за Анна Констанс фон Козел? 

Съдбата на Анна Констанс, родена на 17 октомври 1680 г. в благородното семейство фон Брокдорф, е доста стандартна за онова време. Тя прекарва детството си в родното имение, учейки се на дворцовия етикет, а в младостта си става една от придворни дами на херцогиня София Амалия в замъка Готорп, Германия. Анна Констанс е известна с лекомислените си възгледи, заради които придворните не я харесват. Докато все още е на служба на херцогинята, тя забременява извънбрачно и не казва името на бащата, което предизвика много клюки. 

След този инцидент Анна Констанс е принудена да отиде в Дрезден - там тя среща първия си и единствен съпруг, барон фон Хойм. Двамата се женят през 1704 г., но семейното им щастие не е писано да продължи вечно. Няколко години по-късно момичето се запознава с полския крал Август II, който веднага се влюбва в очарователната Анна. 

След срещата им събитията започват да се развиват бързо. Любимката на монарха се развежда със съпруга си, а кралят от своя страна прекъсва отношенията с предишната си любовница, княгиня Любомирская. Нещо повече, Август II е толкова очарован от любимата си, че я дарява с титлата графиня Козелска през 1706 г., а също така й дава писмено обещание да се ожени за нея след смъртта на настоящата му съпруга. Това е невъобразим успех, за който повечето фаворитки могат само да мечтаят. 

Специалната позиция, титлата и любовта на монарха, от когото тя, между другото, ражда три деца, обаче не са достатъчни за Анна Констанс. Тя започва активно да се намесва в политическите въпроси на страната и да дава идеи. По-специално, не одобрява отношението на любимия си към католическата вяра, тъй като е протестантка. Този факт разгневява не само представители на църквата, но и близки до монарха, тъй като именно преходът към католицизма е било условието за връщането на краля на власт. 

В допълнение, всички са загрижени за силното влияние, което Анна Констанс има върху краля. Скоро след началото на връзката им в обществото започват да се появяват слухове, че момичето иска да организира държавен преврат и да вземе властта в собствени ръце. Разбира се, такъв резултат плаши обществеността и придворните започват да търсят нова фаворитка за монарха. 

Скоро те успяват да убедят краля, че Анна Констанция наистина подготвя бунт срещу него и Август II решава да се отърве от любимата си. През 1713 г. тя е изгонена без право да се върне. Този изход е доста приемлив за графиня Козелская. През годините на връзката си с монарха тя успява да натрупа прилично състояние, а условията в новото й убежище са повече от удобни. 

Всичко това обаче не е достатъчно за бившата фаворитка на краля и две години по-късно тя се връща, за да намери свой роднина, на когото да предаде писменото обещание на Август II да се ожени за нея. Кралят, научавайки за плановете ѝ, е силно загрижен за възможните последици от този проблем и заповядва арестуването на Анна Констанс.  

Тя е арестувана през 1716 г., след което е заточена в крепостта Щолпен в Германия, където прекарва остатъка от живота си. След смъртта ѝ през 1765 г. тази крепост се свързва с името на графинята и спомена за нея, като една от най-скандалните и противоречиви личности в историята на онова време. 

Вижте историите на още 4 кралски любовници в нашата галерия: 

Най-могъщите кралски метреси в историята

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти