Чичото на кралица Елизабет Втора уредил аферата на баща ѝ с омъжена жена

Преди година на търг бе обявено 103-годишно писмо, което разкри таен заговор между чичото и бащата на Елизабет Втора. Разбира се, това се случва години преди той да се срещне с майката на настоящата кралица. А днес решихме да ви припомним любопитната история, което то разкри...

Едуард, принцът на Уелс (който по-късно става крал Едуард VIII, преди да абдикира от трона и да се ожени за Уолис Симпсън), през 1919-та го изпраща до Фреда Дъдли Уорд, своята омъжена любовница. В него разказва как е успял да убеди лорд Лафборо да играе голф, за да може по-малкият му брат Алберт (бъдещият крал Джордж VI) да остане сам с австралийската съпруга на Лафборо Шийла. 

„След чай успях да примамя Лафи (лорд Лафборо) под предлог, че искам да поиграя още голф, за да дам на Шейли шанс да остане насаме с Бърти (принц Албърт). Те казаха, че са уморени, и ги оставихме.

Скъпа, представяш ли си моя ужас, когато пристигнахме на игрището и открихме, че то е затворено в неделя!“

кралица елизабет крал джордж
Снимка: Getty

„Е, реших да запазя самообладание и вместо това изведох Лафи на разходка.“

Според експерти това е естествена проява на роднинска солидарност, макар и между кралски особи. И все пак, в този подвиг има нещо коварно и необичайно, особено когато всичко това е описано в писмо с толкова лични подробности. Напомняме, че братята имат силна връзка по това време, но, за съжаление, след абдикацията тя бавно започва да се разпада. Но нека започнем отначало.

Албърт и Шийла се запознават на официално събитие в Лондон през 1918-та. Тя е най-добра приятелка на любовницата на Едуард, Дъдли Уорд. Така двете двойки формират „великолепната четворка“, готова за забавления и взимане на импулсивни решения.

Краят на приключението им настъпва, когато баща им, крал Джордж V, научава всичко през 1920-та. На рождения си ден Албърт получава предложение от монарха да стане херцог на Йорк, ако прекрати аферата си. Речено-сторено. И все пак двамата влюбени решават да останат приятели и продължават да поддържат връзка през годините и да си разменят писма.

30 кралски скандала, които разтърсиха монархията

И така, по-късно Албърт среща Елизабет Анджела Маргърит Боулз-Лайън, майката на кралица Елизабет, за която се жени през 1923-та.

Междувременно Шийла се развежда с лорд Лафборо. Има още два брака със сър Джон Милбанк и принц Димитрий Александрович от Русия. Умира през 1969-та. През 2014-та е публикувана нейна биографична книга със заглавие „Шийла: австралийската красавица, която омагьоса британското общество“. 

Едуард се възкачва на престола през 1936-та след смъртта на крал Джордж V. Абдикира същата година, за да се ожени за Симпсън, чийто развод с предишния ѝ съпруг я прави неподходящ избор за съпруга на английския крал.

Историята на Уолис си заслужава да се знае. А ако ви е позната, да си я припомните още веднъж. Все пак не всеки ден и не на всяка жена се случва кралят да абдикира, за да изживее любовната си приказка с нея, дори и хулен от обществото, медиите, църквата и кралския двор.

► Жената, която свали краля и „качи“ Елизабет II на трона: Уолис Симпсън

Уолис Симпсън - жената, която преобръща света през XX век

Години по-късно Едуард споделя в интервю:

„За мен беше невъзможно да нося на плещите си тази отговорност и да изпълнявам задълженията си като крал без подкрепата на жената, която обичам.“

Така по-малкият му брат става крал Джордж VI, проправяйки път на дъщеря си Елизабет да стане най-дълго управляващият монарх в британската история.

Напомняме, че 95-годишната кралица Елизабет ще отбележи 70-годишнината от възкачването на трона на 6 февруари тази година. 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти