Уолис Симпсън - жената, която свали краля и „качи“ Елизабет II на трона

Уолис Симпсън на пръв поглед е една обикновена американка, родена в края на 19 век, но всъщност остава в световната история като жената, разбиваща всички консервативни стереотипи на времето, в което живее.

Как тя става причината за свалянето на един крал от трона на Великобритания и как именно нейните любовни пориви стават причина точно Елизабет II да стане кралица, ще научите от тази статия.

Историята на Уолис си заслужава да се знае. А ако ви е позната, да си я припомните още веднъж. Все пак не всеки ден се случва кралят да абдикира, за да изживее любовната си приказка с разведена жена, дори и хулен от обществото, медиите, църквата и кралския двор.

Уолис Симпсън е американка, родена на 19 юни 1896 г. в Балтимор. Тя остава в историята с това, че именно нейната любов към краля на Великобритания създава предпоставка Елизабет II да бъде настоящата кралица.

►„По стълбата тя се качи принцеса и слезе кралица“ или когато Елизабет разбира, че сяда на трона

През януари 1934 г. Уолис, която дотогава е била женена два пъти (първият път съпругът ѝ умира, а с вторият път се развежда), става любовница принц Едуард VIII, който е поставен пред дилемата дали да избере престола, или да следва порива на сърцето си.

Как принц Хари повтаря историята на крал Едуард VIII

През януари 1936 г. бащата на Едуард умира и той се възкачва на трона. Неговите намерения обаче са ясни - той изчаква развода на Уолис (която по време на запознанството им все още е омъжена за втория си съпруг) и желае тя да стане негова жена. Консервативните порядки на обществото, църквата и кралския двор обаче са категорични - крал Едуард VIII не може да бъде женен за разведена жена.

►Историята зад кралските диаманти и "великата звезда на Африка"

Пресата и обществото са безмилостни към връзката на Уолис и Едуард, но в крайна сметка той решава да избере любовта. Така през декември 1936 г. кралят абдикира с изказването, че не може да управлява страната успешно без подкрепата на жената, която истински обича, и поема титлата херцог на Уиндзор. През следващата година двамата се женят.

Уолис Симпсън
Снимка: Getty

През 30-те години на миналия век въпросът как една „толкова невзрачна жена“, както я определят британските медии, може да омае Едуард VIII дотам, че да го накара да зареже управлението на държавата, е сред най-често задаваните в пресата. Изводът е, че тя очевидно притежава особен чар - след като погребва първия си съпруг, тя успява да се разведе с втори и да се установи в Лондон с трети преди да грабне вниманието на краля.

Така тронът се освобождава за брата на Едуард – Джордж VI, който под натиска на кабинета лишава Уолис дори от полагащата се титла херцогиня. Карамболът довежда голямата дъщеря на Джордж VI, Елизабет II, на престола.

Уолис Симпсън
Снимка: Getty

Един любопитен факт: Уолис Симпсън и Едуард посещават България през септември 1936 г. Придружаван от дамата на своето сърце, британският държавен глава по онова време е посрещнат подобаващо на гара Казичене и разведен из София, за да се запознае със забележителностите ѝ от цар Борис III.

Въпреки неприязънта към нея от страна на британците, Уолис се славела с неподправен стил, висок и слаб силует и изтънчен гардероб. Макар и недолюбвана от обществото, нейната роля в разбиването на консерватизма на Великобритания през XX век е неоспорима.

Уолис Симпсън
Снимка: Getty

През 1972 г. Едуард умира във замъка Де ла Кро на Френската ривиера. Двамата не оставят поколение. Уолис го последва 14 години по-късно. Това време тя прекарва в уединение и мълчание. То е нарушено само веднъж, когато тя обвинява Великобритания в безсърдечие и неблагодарност. „Англия не ми е простила и аз не съм простила на Англия“, са сред последните думи на Симпсън.

10-те най-интелигентни кралски особи

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти