Историята зад кралските диаманти и "великата звезда на Африка"

Резултатите от нова научна експертиза разкриха невероятни факти за произхода на най-уникалните диаманти в съкровищницата на британската кралица. Оказва се че те са се образували в дълбините на земната мантия на около 1 300 км под повърхността на земята.

Става въпрос за кралските скъпоценности, изработени от диаманта Кулинан – най-големият диамантен камък в света. Нов метод за лазерен анализ разкрива, че парчетата от Кулинан съдържат в себе си следи от минерала бриджманит. Този минерал образува по-голямата част от мантията на Земята, но не е намиран в чист вид в земната кора. Съществуването му е доказано съвсем наскоро, през 2014-та, когато учени откриват естествен бриджманит в метеорит, паднал в Австралия. Кристалната му структура е картографирана и официално кръстена на нобеловият лауреат физика Пърси Бриджман.

Изящество и скъпоценност: най-прекрасните тиари на британското кралско семейство >>>

Кралица Елизабет Втора от началото на управлението си до днес

Според учените наличието на следи от бриджманит в диамантите говори за това, че те са образувани в дълбоките слоеве на земната мантия и спадат към тъй наречените „свръх дълбоки диаманти“. Тези диаманти са много редки. Повечето от диамантите се образуват на дълбочина между 100 и 200 км, а „свръхдълбоките диаманти“ се образуват в земната мантия на дълбочина между 600 и 1300 км при температура над 1800 градуса и налягане над 500 хил. атмосфери.  Според геолога д-р Джеймс Дрюит от университета в Бристол само малък процент от „свръхдълбоките диаманти“ успяват да попаднат в земната кора с помощта на повдигащи се мантийни струи.

Това разкритие прави диамантите на кралицата, произхождащи от „Кулинан“, още по специални – освен че са направени от най-големият земен диамант в света, те са и от малкото диаманти, идващи от дълбините на Земята.

диамант
Снимка: Getty

Просто великолепна: Кейт Мидълтън се появи в целия си блясък и със специално бижу >>>

Диамантът „Кулинан“ е открит през 1905 г. в мина в Южна Африка и е кръстен на нейния собственик - Томас Кулинан. Уникалната находка е тежала рекордните 3 106 карата (621,2 грама). През 1907 г. диамантът е наречен „Великата звезда на Африка“ и е подарен на английският крал Едуард VI с цел помирение между Южна Африка и Англия след края на Англо-бурската война.

Въпреки размера му, Крал Едуард не бил впечатлен от диаманта и даже го нарекъл "невзрачно стъкълце". Той наредил да го разбият на части, които после да се използват за изработката на кралски бижута.

Задачата била възложена на холандските бижутери от фирма I.J. Asscher. През 1912 г. те успяват да разделят "Кулинан" на 105 брилянта - 2 големи, 7 средни и 96 малки. Най-големият бил кръстен "Кулинан 1" и послужил за допълнителна украса на церемониалния Върховен скиптър с кръста, който се използва за коронации в британската монархия.

Създаден през 1661 г. , скиптърът символизира властта на върховния глава на Великобритания и се носи в дясна ръка по време на коронясване. Той тежи около три килограма и е изпълнен от 333 диаманта, включително Кулинан 1, красиви дъговидни детайли от жълто злато, които обхващат диаманта, 31 рубина, 15 изумруда, 7 сапфира, 6 шпинела и един аметист. Кръстът на скиптъра също е украсен с миниатюрни диаманти. Диамантът Кулинан 1 може да бъде свален от скиптъра и да се носи като диамантена висулка.

Любимите цветя на кралското семейство

Второто по големина парче от Кулинан било кръстено  "Кулинан 2" и украсило короната на британската империя. Тя била създадена за коронясването на кралица Виктория. Днес Елизабет II носи имперската корона при ежегодното отваряне на сесиите на английския парламент. Короната е изпълнена от злато, сребро и платина, върху които лежат почти 3 хиляди диаманта, 17 сапфира, 11 изумруда и стотици перли. Кралицата често обича да се шегува относно тежестта на короната и казва, че когато я носи, не гледа надолу, за да не си счупи врата. Кулинан 2 е вграден така, че да може да се сваля от короната и да се трансформира в диамантена брошка.

За последно кралица Елизабет II се появи с бижу, съдържащо диамант от прословутия „Кулинан“ съвсем наскоро. На 1 юни тя позира за официална снимка със съпруга си принц Филип, на която бе с брошката „Кулинан 5“ – диамантът в нея е с формата на сърце и е направен от петото по големина парче от „Кулинан“.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти