Изящество и скъпоценност: най-прекрасните тиари на британското кралско семейство

Тиарите са сред най-ценните бижута на британското кралско семейство. Те са толкова изящни, скъпоценни и изпълнени с история, че трудно могат да бъдат оценени в парична стойност.

Много от тях са направени много преди ерата на фотографията и са предавани по наследство. Всички сме виждали част от тези тиари да красят главите на членове на кралското семейство, но историите за произхода им са не по-малко великолепни.

Вижте някои от най-изящните и прочути тиари на британското кралско семейство във видето на канала Royal News.

Тиарата „Диамантена кордела“

кралски тиари
Снимка: Getty

Меган Маркъл носи тази тиара на сватбения си ден. Според двореца Кенсингтън диамантената кордела е английска и е изработена през 1932 г. за кралица Мери, но централната брошка датира от 1893 г.

Тиарата на девойките от Великобритания и Северна Ирландия

Уникалната тиара, която може да се носи и като колие, е подарена на принцеса Мария Текска от „девойките от Великобритания и Ирландия“ по случай сватбата ѝ с Джорд V през 1893 г. Следващата собственичка на тиарата става кралица Елизабет II, която също получава украшението като сватбен подарък. Днес именно тази тиара се смята за неин фаворит сред всички останали.

Любопитен факт е, че отначало бижуто е украсено с 14 перли, но през 1914 г. кралицата ги заменя с 13 диаманта.

Тиарата на Джордж IV

Тази тиара, създадена през 1820 г. специално за коронацията на Джордж I, е един от символите на британската монархия. Впоследствие бижуто е наследено от кралица Елизабет II и до днес се пази в личната ѝ колекция.

Тиарата е украсена от 1333 диаманта и 169 перли, а дизайнът ѝ съчетава рози, магарешки бодил и трилистник - символи на Англия, Шотландия и Ирландия.

Бирманската рубинова тиара

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eleonora (@royal__magazine)

Тя е направена по специална лична поръчка от Елизабет II през 1973 г. Украсена е от 96 диаманта, както и от рубини, подарени от делегация от Бирма (което обяснява и необичайното ѝ име) по случай сватбата на кралицата. Тиарата изобразява венец от алени рози, които, както вече споменахме, са един от символите на Англия.

Тиара Halo („Нимб“)

кралски тиари
Снимка: Getty

Именно с тази тиара Кейт Мидълтън се омъжва за принц Уилям и става херцогиня на Кеймбридж. Името на украшението се превежда като „ореол“ или „нимб“. Бужуто е създадено през 1936 г. от Cartier за съпругата на крал Джордж IV. Диадемата е инкрустирана със 739 брилянта и 149 диаманта.

По-късно тиарата е подарена на бъдещата кралица Елизабет II по случай пълнолетието ѝ, но, съдейки по това, че тя не я носи и скоро я дава на сестра си, а след това и на дъщеря си, диадемата явно не е била по вкуса ѝ.

Славата на Halo е възродена, когато през 2011 г. Кейт Мидълтън я слага за своята сватба (разбира се, с позволението на кралицата).

Ориенталската тиара

Изящната тиара е поръчана през 1853 г. от принц Алберт за кралица Виктория. В първоначалния ѝ вариант е украсена от опали, но през 1901 г. принцеса Александра, която наследява украшението, ги заменя с рубини. През 1925 г. тиарата става притежание на Кралицата майка, а през 1937 г. се предава на Елизабет II.

Бразилската тиара

През 1953 г. президентът на Бразилия подарява на Елизабет II платинени обеци с аквамарини, които толкова впечатляват кралицата, че след четири години тя поръчва към тях подходяща тиара (също платинена и с аквамарини).

Тиарата с ресни

Кралица Елизабет Втора
Снимка: Getty

Тази тиара, изработена през 1830 г., носи на сватбата си Елизабет II. Първата ѝ собственичка е кралица Виктория, след смъртта на която украшението се наследява от различни кралици, а до онзи момент още не е намерило тази, която би го носила в сватбения си ден след нея. „Звездният миг“ на бижуто настава едва при женитбата на Елизабет II, която успява да го счупи точно преди венчавката. Тогава на майка ѝ се налага по най-бързия начин да намери изкусен ювелир, който може да поправи ценното украшение.

Владимирската тиара

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DNARoyals (@dnaroyals)

Тя е наследена от Елизабет II от баба ѝ - кралица Мери, през 1953 г., а „неанглийското“ име на украшението идва от княз Владимир, брат на цар Александър III. Именно неговата жена, княгиня Мария Павловна, е първата собственичка на тиарата.

Тиарата „Кошница“

Още една тиара на британското кралско семейство, „родом“ от Русия. През 1888 г. тя е подарена на съпругата на крал Едуард VII – кралица Александра, от сестра ѝ - императрица Мария Фьодоровна, съпруга на император Александър III.

Тиарата „Възелчета на любовта“

Това украшение е създадено от придворните бижутери през 1914 г. за кралица Мария, след смъртта на която нейна собственичка става Елизабет II, нейната внучка. Елизабет часто носи тиарата през 50-те години, но след това спира да го прави. През 1981 г. бижуто става сватбен подарък от кралицата за принцеса Даяна, а след нейния развод с принц Чарлз отново се връща в кралското семейство.

Тиарата „Лотосов цвят“

Тиарата с това романтично име отначало e огърлица, но заживява нов живот благодарение на херцогинята на Йорк през 20-те години на миналия век. След това тиарата е подарена на принцеса Маргарет, която често я носи по време на официални приеми.

 

Тиарата „Медена пита“ или „Гревил“

Тази тиара е изработена през 1901 г. за лейди Гревил (оттук и първоначалното ѝ име) - дъщеря на „краля на бирата“ в Англия и съпруга на лорд Гревил. Освен това лейди Гревил е близка приятелка на кралица Елизабет (Кралицата майка), която наследява украшението след нейната смърт, съгласно оставеното завещание. Но съпругът на Кралицата майка - крал Джордж VI, решава, че кралското семейство не трябва да приема такива скъпи подаръци от частни лица, затова за първи път новата собственичка на тиарата успява да я сложи едва през 1947 г. по време на официалната си визита в  Южна Африка. След това бижуто е наследено от кралица Елизабет II, която по-късно я подарява на втората съпруга на принц Чарлз - Камила Паркър-Боулс.

Делхийската тиара

Делхийската тиара е направена през 1911 г. за кралицата майка Мери и оттогава претърпява немалко промени в дизайна. По-късно тя става собственост на майката на настоящата кралица, а впоследствие и на самата Елизабет II. Днес бижуто периодично „се разхожда“ върху главата на Камила Паркър Боулс.

Меандровата тиара

Меандрована тиара e сватбен подарък за настоящата кралица от майката на бъдещия ѝ мъж - принцеса Анна Гръцка и Датска. Украшението е изработено в класически гръцки стил. Интересно, че в крайна сметка Елизабет II така и никога не слага бижуто, а през 1972 г. го подарява на дъщеря си - принцеса Анна. На нея украшението много ѝ харесва, като често го носи и само веднъж го дава назаем на дъщеря си Зара Филипс по случай сватбата ѝ.

Фамилната тиара на Спенсър

Тази тиара е носена от няколко поколения жени от рода на графовете Спенсър, но известна я прави именно принцеса Даяна. За първи път тя слага бижуто на сватбата си с принц Чарлз през 1981 г.

Тиарата „Полтимър“

Истинско украшение хамелеон - тази тиара може да се носи като колие, а също и да бъде разделена на 11 брошки. Тиарата е направена за съпругата на барон Полтимър през 1870 г., а през 1957 г. неговите наследници обявяват семейната реликва на търг, където я купува сестрата на кралица Елизабет II - принцеса Маргарет. Именно с нея тя се омъжва за лорд Сноудън през 1960 г. Принцесата обича това украшение и често го носи, но през 2006 г. диадемата напуска семейството на Маргарет. Наследниците ѝ, както и в предишния случай, излагат бижуто на търг. Тиарата е продадена за 1,7 милиона долара, въпреки че нейната първоначална стойност е само 360 000 долара. Купувачът пожелава да остане анонимен.

Сапфирената тиара на Джордж VI

С нея за първи път Елизабет II се появява във висшето общество през 1963 г. Диадемата се превръща в идеално допълнение към останалите сапфирени украшения, която кралицата получава като подарък за сватбата си от баща си. Някои историци са сигурни, че тиарата е преработена от колие, принадлежало на принцеса Луиза Белгийска, от която кралицата майка го придобива през 1963 г.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти