И заживели в омраза: Скандалната история на най-кошмарния кралски брак

кралски брак
Снимка: iStock

Както добре знаем, да си кралска особа не означава да се радваш единствено на разкош и власт. С короната винаги идва и огромна отговорност, както и задължения към страната, които трябва да бъдат изпълнени, независимо от желанията на сърцето.

И ако днес повечето монархии по света са доста по-либерални, в миналото тежките кралски закони са действали с пълна сила, особено когато става въпрос за браковете.

Членовете на кралските семейства не само не са се женели по любов, а браковете им често са били уреждани без никакво участие от тяхна страна. Има много случаи, в които младоженците почти не са се познавали до самия сватбен ден.

Историята познава кралски двойки, събрани по политически причини, които с годините са изградили стабилна връзка, основана на уважение и толерантност. Има обаче и бракове, които се оказват пълна катастрофа.

Всички познаваме тъжната история на нещастния брак на настоящия крал Чарлз III и покойната принцеса на Уелс, Даяна. А днес ще ви разкажем трагичната история на кралския съюз, който се оказва истински кошмар за един друг принц на Уелс и неговата злощастна съпруга.

Този кралски брак е обречен от първия миг, в който младоженците се виждат и намразват взаимно. И най-малката надежда за уважение и мир между съпрузите изгаря в пламъците на изневери, интриги и жестоки унижения.

кралски брак
Снимка: iStock

На 8 април 1795 г. принцеса Каролина от Брауншвайг (днешна Германия) и Джордж, принцът на Уелс, се срещат в кралския параклис на двореца Сейнт Джеймс, за да сключат брак.

Младоженецът вече от десетилетие живее в незаконен брак с друга жена, а булката е просто пионка във финансовата политика на семейството и страната си. Събрани заедно не по собствена воля, двамата стават главния герои в един от най-катастрофалните кралски бракове в историята.

Причината за сватбата е прозаична – принцът е натрупал дългове, които баща му, крал Джордж III, отказва да плати. Когато престолонаследникът се обръща към парламента и Джордж III за помощ, той е изправен пред ултиматум.

Ако иска да продължи да получава издръжка, трябва да изостави своята любовница и тайна съпруга Мария Фицхърбърт и да се ожени за братовчедка си Каролина от Брауншвайг.

Въпреки че Джордж IV и Каролина са първи братовчеди, те се запознават чак след като бракът им е уреден. Преди това Джордж се е оженил тайно за своята любовница, но според британския закон този съюз е нелегитимен, затова той се съгласява баща му да избере съпруга.

Самата Каролина също не е ентусиазирана да се омъжи за своя братовчед, но приема безропотно съдбата си. Преди да бъде представена на годеника си, тя била предупредена от приближените му винаги да мисли, преди да говори и да направи подобрения в личната си хигиена.

И макар че било ясно, че явно двамата братовчеди няма да се влюбят от пръв поглед, Каролина поне в началото се надявала на добри отношения с братовчед си.

Двамата обаче се намразват в мига, в който се запознават. А взаимната им неприязън продължава до деня, в който смъртта ги разделя.

По думите на присъстващи на първата им среща, щом видял бъдещата си съпруга, Джордж проплакал, че не се чувства добре и помолил за чаша бренди.

Каролина от своя страна също не била впечатлена. Тя заявила на френски, че го намира за много дебел и не толкова красив като на портрета му.

По време на брачната церемония, на която Джордж бил толкова пиян, че му помагали да се задържи на краката си, и двамата заявили, че не искат да влизат в този брак.

А докато казвал брачния си обет, Джордж се разплакал (но не по романтичния начин).

Въпреки че крал Джордж III приема новата си снаха много радушно, пропастта между младоженците расте. Принцът е силно влюбен в поредната си любовница Франсис, графиня на Джърси, като безсърдечно я назначава за дама от свитата на новата си съпруга.

кралски брак
Снимка: iStock

От първия миг на стъпването си на английска земя, принцеса Каролина става жертва на злобата и интригите на лейди Джърси. Принцът от своя страна не крие, че Каролайн е негова съпруга само по закон.

Тъй като непоносимостта на принца на Уелс към Каролина нараства, той започва да планира да се разведе с нея. Кралят обаче е категорично против. Раздялата им все пак е неизбежна и двамата заживяват далеч един от друг по-малко от две години след сватбата си.

„Природата не ни е направила подходящи един за друг“, пише Джордж до Каролина.

Непостоянен в чувствата си, принцът има много любовници през годините. Само в омразата към законната си жена проявява постоянство и в нито един момент не проявява доброта и милост към нея.

Освен че избягва компанията ѝ, той ограничава достъпа ѝ до тяхната дъщеря, принцеса Шарлот.

Каролина започва да осиновява сираци и през 1802 г. към семейството ѝ се присъединява бебето Уилям Остин. Когато до Джордж достига слух, че момчето всъщност е незаконен син на Каролина от неин лакей, той използва тази клюка, за да организира тайно правителствено разследване, целящо да докаже прелюбодеянието на съпругата му.

През 1806 г. поведението на Каролина е разгледано от парламента заради обвиненията, че е родила извънбрачно дете. В крайна сметка биологичните родители на бебето свидетелстват в полза на обвиняемата, но съдът не успява да я оправдае по обвиненията в изневяра.

Благодарение на „деликатното разследване“ обаче бъдещата кралица печели голяма обществена подкрепа по време на унизителния скандал.

Наказана със строго ограничаване на достъпа до дъщеря ѝ Шарлот, Каролина заминава за Италия, където слуховете за връзки с нейни подчинени продължават. А желанието на Джордж да унищожи съпругата си расте.

кралски брак
Снимка: iStock

Когато принцеса Шарлот умира през 1817 г., Джордж не изпраща известие на майка ѝ, а оставя отчаяната Каролина да разбере новината случайно от пратеник, минаващ през Италия.

Две години по-късно той отново се опитва да я осъди за изневяра, но Каролина отказва да признае за прелюбодеянията си, считайки, че греховете ѝ не са по-големи от тези на нейния съпруг.

Всичко се променя на 29 януари 1820 г. със смъртта на Джордж III, когато Джордж IV става крал. Въпреки че парадира с любовниците си, той продължава да преследва съпругата си за нейните афери. Каролина е изправена пред съда в опит да ѝ се попречи да бъде коронясана като кралица консорт.

Каролина отново получава подкрепа и Джордж не успява да разтрогне законно брака си. Тя трябва да бъде коронясана заедно със съпруга си в Уестминстърското абатство, но когато пристига за церемонията на 19 юли 1821 г., открива, че вратите са затворени за нея.

Усилията ѝ да получи достъп ѝ докарват присмех както от страна на портиерите, така и от събралата се тълпа.

Непоносимостта между двамата не остава скрита за британската общественост в продължение на повече от 20 години, което оставя срамно петно върху кралското семейство и загуба на популярност. В очите на обществото и британската преса новият крал е развратник, а Каролина – онеправданата съпруга.

След публичното унижение Каролина се завръща в Бранденбург и умира след три седмици, на 7 август 1821 година, без да бъде официално коронясана. Въпреки че има слухове за отряване и други престъпни заговори, смъртта ѝ е официално обявена за естествена.

С трагичната си участ Каролина Брауншвайгска най-накрая дава на съпруга си свободата, която той толкова отчаяно желае. Така завършват нейният драматичен живот и един катастрофален кралски брак, обречен още от първата среща.

Ужасът от първата брачна нощ: 4 истории по истински случай

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти