Хатшепсут - забравената жена фараон, която управляваше Египет като мъж

За един от най-проспериращите владетели на древен Египет, печеливш търговец и успешен строител всъщност трябва да говорим в женски род. Тя е Хатшепсут - първата (и вероятно единствена) жена фараон, управлявала Египет като крал, а не като кралица. Хатшепсут царува мирно повече от двадесет години през 15-ти век пр. н. е., поставяйки началото на ренесанса, който на свой ред бележи началото на периода на Новото царство в древната египетска история.

►Загадка на хиляди години: мистерията около произхода на Сфинкса

Ако никога не сте чували за нея, има причина за това. Двадесет години след като нейният племенник Тутмос III поема трона, повечето от надписите и иконографията на Хатшепсут били обезличени или унищожени, нейното име и титла били премахнати, а паметниците с нейния образ - вандализирани. По всичко личи, че това е част от концентрираните политически усилия на Тутмос да изтрие спомена за своя предшественик, за да гарантира легитимността на възкачването на сина си на трона.

5-те най-скандални кралици на всички времена

Пълното въздействие на това върху наследството на Хатшепсут се усещало повече от три хиляди години, тъй като тя била ефективно забравена от историята, докато археолозите от 20-ти век не започнали да разкриват истината за нейното велико царуване.

Какво прави Хатшепсут толкова заплашителна за съществуващия кралски ред, дори десетилетия след като е управлявала? Нейният пол, главно (добре, най-вече). Въпреки че жените в Египет имали повече права и по-голям статут от тези в много други древни общества, жена фараон било нещо напълно нечувано... докато Хатшепсут не направила дръзкия ход да се издигне от кралица регент за младия си племенник до крал по свое право като първороден наследник на Тутмос I.

хатшепсут
Снимка: iStock

Хатшепсут твърди, че нейният баща я е посочил като негов законен наследник, казвайки на смъртния си одър: Тази моя дъщеря, Хатшепсут, я назначих за свой наследник на моя трон... тя ще ръководи хората във всяка сфера на двореца; тя наистина е тази, която ще ви води. Подчинете се на нейните думи; обединете се по нейна заповед.” Вярно или не, това била доста добра история — и такава, която ѝ осигурила божественото право на трона.

►Египетски хороскоп: Разберете съдбата си според датата на раждане

Първоначално Хатшепсут почувствала необходимостта да омаловажи нетрадиционната си позиция, като комбинира мъжка и женска иконография в своите статуи и релефи. В много ранни нейни изображения тя е показана с тяло на жена, но с традиционно мъжката прическа на фараона или облечена в дълга до глезените рокля, но с широко разтворени крака в поза на мъж. По-късно обаче Хатшепсут напълно утвърждава властта си, като се представя като крал ... в комплект с брада и мускули.

хатшепсут
Снимка: iStock

Въпреки че тя умира около 1458 г. пр. н. е., когато е в четиридесетте си години, дългото ѝ управление (което продължило без никакъв военен конфликт) оставя кралството по-богато и по-впечатляващо, отколкото е било от векове. Хатшепсут донесла на Египет огромни богатства от нови търговски експедиции, които тя насочила към многобройните си амбициозни строителни проекти, включително една от най-вдъхновяващите в архитектурно отношение сгради, оцелели от древен Египет: нейният масивен погребален храм в Долината на царете.

Надпис върху един от нейните обелиски в Карнак ни показва колко ценна е Хатшепсут с нейната репутация и нейното наследство: „Сега сърцето ми се обръща насам-натам, докато си мисля какво ще кажат хората. Тези, които видят моите паметници след години и които ще говорят за това, което съм направила."

Може да са отнели няколко хилядолетия, за да ѝ бъде отдадено пълното признание за нейната дързост, нейната иновация и нейния отказ да приеме нещо по-малко от величие въпреки обществените ограничения на нейния пол - но днес никой не може да отрече влиянието на Хатшепсут върху историята.

Коя си ти спрямо египетския хороскоп?

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти