Загадка на хиляди години: мистерията около произхода на Сфинкса

В продължение на векове Египет и неговите археологичеки находки са огромно предизвикателство пред наука и човечеството. Наред с пирамидите, най-голям интерес предизвиква загадъчната фигура на Сфинкса.

На западния бряг на река Нил, в град Гиза, недалеч от пирамидата на фараона Хефрен се извисява Сфинксът, най-старата от всички оцелени монументални статуи.

Изсечена от ръцете на древни майстори от огромна варовикова скала, това е фигура с тяло на лъв и глава на човек.

7 разплетени мистерии от световната история

Очите на това митично същество са вперени към онова място на хоризонта, над което се появява слънцето, почитано от древните египтяни като най-висше божество.

Сфинкса
Снимка: iStock

Размерите на Сфинкса са невероятни: височината надвишава 20 метра, а дължината е повече от 70 метра. Това е най-голямата статуя на повърхността на земята.

Тази мистериозна фигура крие тайни, които и до днес не са разгадани. Една от загадките, свързани с него, е наречена Тайният ключ.

Смята се, че ключалка е в областта под ухото на Сфинкса, а но е скрита от камък. За Тайния ключ се твърди, че има силата да промени живота на земята.

Какво пази ключът и какво е скрито зад него? Археолозите все още се опитват да намерят отговор. А в рубриката Забранените истории в предаването „На кафе“ Джуджи разкрива подробности за тази хилядолетна мистерия.

Първоначално археолозите смятат, че Сфинксът е създаден 2500 години преди Христа. После други, геофизици, изчисляват и твърдят, че е на 7500 години.

А изследвалите ерозията, причинена от водата по статуята, предполагат, че е още по-стар – около 12-13 хиляди години преди Христа.

Сфинкса
Снимка: iStock

Но по-интересният въпрос e какво е предназначението му. Някои смятат, че това е фараонът Хефрен от 6-та династия, а други подозират, че е фараонът Хеопс или дори Клеопатра.

Най-странната и мистичната легенда е, че това всъщност е легендарният император на Атлантида.

Едно от предположенията е, че всъщност отдолу има подземия, в които и тайна библиотека, и за това се казва, че е прочутата тайна библиотека на атлантите.

Там те складирали своето знание за тяхната цивилизация и за историята на света, такава, каквато ние донякъде я познаваме, но и за бъдещето на човечеството.

През 1989 г. японски учени от университета в Аседа правят поручвания и наистина установяват, че отдолу, под лявата лапа на Сфинкса, има вход и тунели.

По-късно един американец също прави такива изследвания и прави подобни открития, но властите в Египет забраняват всякакви такива разкопки и всъщност замразяват тези проекти.

Какво още разказа Джуджи за мистериозните теории за проклятия и извънземни около Сфинкса в ефира на NOVA, чуйте във видеото.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти