Любовната афера на кралица Виктория, която застава срещу всички табута

кралица Виктория Абдул Карим
Снимка: Getty

Управлението на кралица Виктория продължава 63 години и седем месеца, най-дългото в света на жена-монарх до октомври 2016, когато кралица Елизабет II я надминава. Това е период на дълбоки обществени, икономически, военни и технологични промени в Обединеното кралство и териториална експанзия на Британската империя. Припомняме нейната история с един индийски слуга, която макар да озарява последните ѝ години живот, предизвиква много сътресения в страната.

На 20 юни през 1837 година на кралския стол във Великобритания сяда Виктория. Жена, която записва името си в историята с куп постижения, положили началото на една цяла нова епоха, заслужено наречена „Викторианска“.

Документалният филм „Тайната любов на кралица Виктория” на британския Канал 4 разкри, че короновата особа е имала любовник индиец.

кралица Виктория
Снимка: Getty

Връзката е предизвикала нечуван скандал в кралското семейство, а разкриването ѝ тогава е представлявало реална заплаха за дестабилизация на самата империя. Аферата нарушавала всички възможни табута за раса и класа.

Любовната история започнала през юни 1887 година, когато високият и красив Абдул Карим, 24-годишен, пристигнал в двореца, за да стане един от двамата индийски сервитьори на кралската трапеза. Кралица била самотна и се нуждаела от мъжка компания, по това време била на 68 години. Тя още не можела да се възстанови от загубата на любимия си Албърт преди 26 години.

кралица Виктория
Снимка: Getty

С великолепните си одежди и тюрбан Карим привлякъл вниманието на Виктория, която имала подчертано влечение към мъжката красота. „Как е можела да му устои, когато го е видяла да целува крака ѝ?”, казва кралският биограф проф. Джейн Ридли.

Изведнъж кралицата започнала все по-често да си поръчва къри, което приготвял индийският ѝ слуга. Това тя отбелязва и в дневника си от това лято.

Карим започнал да ѝ преподава уроци по хинди, а в дневника ѝ четем: „Младият Абдул ме учи. Той е много строг учител и прекрасен джентълмен”. От  този момент до края на дните си всекидневно взимала уроци и пишела перфектно на хинди.

кралица Виктория Абдул Карим
Снимка: Getty

Карим станал неин „мунши”, думата за учител на хинди. Но книгите им с преводни упражнения показват, че са имали повече от флиртаджийски отношения. Той пише неща като: „Минши ще липсва много на кралицата” – „Преведи”; „Прегърни ме силно” – „Преведи”.

Изглежда тя е гледала на него почти като на син, като завършва с обич писмата си с „твоя обична майка”.

Проблемите започнали, когато тя го повишила до поста индийски секретар. Карим идвал от ниска каста, а излъгал, за да го наемат на работа. Дворът започнал да се бунтува и да го обвинява, че никога няма да стане джентълмен. Кралицата побесняла.

За изненада на всички поискала да му даде и рицарско звание. Дори заплашила, че няма да участва в церемониите на Диамантения ѝ юбилей.

Кралското семейство поставило ултиматум, че Карим трябва да се махне, а пратеник бил дворцовият лекар доктор Рейд, който обявил, че индиецът има венерическа болест. Придворните заплашили с бойкот на кралската ваканция във Франция, ако кралицата вземела със себе си и него.

В пристъп на ярост кралицата свалила с едно движение всичко от бюрото си на земята. Тогава нейният син Бертин, принц на Уелс, заедно с доктор Рейд ѝ поставили друг ултиматум. Шотландският доктор я заплашил (сред много други любезности), че със свидетелството на много от близките ѝ нейно величество може да бъде освидетелствана като ненормална. Кралицата се стреснала и била принудена да приеме поражението си, като не удостоила Карим с рицарско звание, но той било неотлъчно до нея на юбилея ѝ.

Само няколко дни след смъртта ѝ през 1901 година той бил уволнен и изпратен обратно в Индия. Всички негови писма от кралицата били кофинскувани и унищожени.

кралица Виктория Абдул Карим
Снимка: Getty

Още за четене:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти