"Прочистване" на кожата с ретинол: Защо излизат повече пъпки и има ли край?

Решили сте да внедрите ретиноидите в грижата за кожата си и може би сте любопитни за това какво да очаквате. Въпреки че сте чели за ползите, които ретиноидите могат да донесат, може би сте чели и за някои от по-трудните части на лечението, включително т.нар. "прочистванe" на кожата или иначе казано - засилената поява на пъпки след първоначална употреба на ретиноиди. Не се притеснявайте, нормално е да имате много въпроси, когато започвате ново лечение, но ние сме тук, за да отговорим на всички тях.

Разбиране на фазата на прочистване на кожата

„Прочистването" на кожата с ретионол е термин, използван за описване на първоначално обостряне на състоянието на чувствителна кожа и акне в началото на лечението с ретиноида. Почистването на кожата е често срещано, но не е задължително да се случва на всеки. Всъщност някои хора изобщо не го изпитват (какви късметлии).

Петте най-добри съставки срещу акне

За останалите "прочистването" може да е под формата на: рязко избиване на пъпки, поява на лющеща се, зачервена кожа, дразнене и сухи петна. Получаването на тези симптоми може да бъде доста демотивиращо, особено ако вече не се чувствате уверени във вида на кожата си. Въпреки това те би трябвало да отминат в рамките на 1-2 седмици и по-чистата, блестяща кожа, която ще видите след това, ще си струва чакането.

Защо кожата преминава през фаза на прочистване, когато използвате ретинол?

Ретиноидите подобряват цялостното здраве на вашата кожа, като регулират растежа на кожните клетки и ускоряват обмяната им. Те се абсорбират лесно от кожата и могат видимо да запълнят фините линии, да изравнят тъмните петна и да разкрият по-здрава, по-сияйна кожа.

кожа козметика лице пъпки
Снимка: iStock

Ретиноидите и ретинолът са производни на витамин А, но някои ретиноиди се предлагат само по рецепта от медицински специалист. Те лекуват редица кожни заболявания и отговарят на повечето типове кожа. Ретиноидите действат чрез увеличаване на обмяната на клетките, което премахва мъртвите кожни клетки и себума, които блокират порите. Тъй като този процес временно извежда мъртва кожа и себум на повърхността, това може да доведе до поява на повече пъпки и като цяло кожни раздразнения.

До 3 седмици кожата на повечето хора обикновено се успокоява и започват да се наблюдават ползите от вашето лечение с ретиноид/ретинол.

Фактори, които влияят върху продължителността на процеса на прочистване

Не всички ретиноиди са еднакви. Основните разлики са колко стъпки са необходими, за да бъдат преобразувани от нашата кожа в активния компонент: ретиноева киселина.

Ретиноидите, отпускани само с рецепта, са по-силни от продуктите с ретинол без рецепта и действат по-бързо върху кожата. Тъй като са по-ефективни, те също са по-склонни да раздразнят кожата ви и да доведат до т.нар. "прочистване".

Както вече споменахме, ретиноидите ускоряват обновяването на мъртвите кожни клетки, което от своя страна помага да се разкрият здрави клетки отдолу. Мъртвите клетки обаче биват отстранени по-бързо от нормалното, което може да доведе до леко зачервяване и кожно раздразнение в началото, докато кожата ви се адаптира към продукта.

Колкото по-силна е активната съставка, толкова повече "прочистване" на кожата и странични ефекти вероятно ще изпитате. Затова е важно да получите персонализирана препоръка от лицензиран специалист по дерматология.

Как да се справим с периода на "прочистване"?

Има лесни начини да направите процеса на прочистване по-малко досаден и тежък. Като част от вашия план, добре ще е да започнете с продукт с по-малък процент ретинол и да увеличавате дозата постепенно, докато кожата ви се адаптира. Вашият дерматолог може да препоръча прилагането на продукта само веднъж седмично като начало.

кожа козметика лице пъпки
Снимка: iStock

Съвети за минимизиране на продължителността и тежестта на прочистването с ретинол:

– Може да отнеме известно време, докато кожата ви се адаптира към новото лечение. Това е напълно нормално. Опитайте да намалите лечението до 1-2 пъти седмично. След като кожата ви започне да го понася добре, увеличете честотата лека-полека.

– Нанасянето на малко количество овлажнител върху кожата преди лечението с ретиноид също може да помогне за защитата на кожната ви бариера и да облекчи страничните ефекти.

– Използвайте слой овлажнител или възстановяващ балсам със серамиди около чувствителните зони, където кожата е по-деликатна, като очите и устата. Той действа като бариера за предотвратяване на страничните ефекти от ретиноидите.

5-те тайни на хората с перфектна кожа

Прочетете още:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол