Ползата от пептиди в грижата за кожата: всичко, което трябва да знаете

Може би сте чували за козметични продукти с пептиди – съставка, която се бори с преждевременното стареене. Наричани още полипептиди, те се срещат естествено в кожата, но също така са включени в много продукти за грижа за кожата - и има основателна причина за това.

Какво представляват пептидите?
Пептидите са къси вериги от аминокиселини, които изграждат определени протеини, необходими на кожата. Те имат много предимства, като помагат в борбата с фините линии и бръчките, предпазват кожата от ултравиолетови (UV) увреждания, лекуват акне и рани.

▶ Остеоестетиката: как на 50 да изглеждате като на 30 по естествен начин

В продуктите за грижа за кожата пептидите спомагат за увеличаване на производството на колаген и еластичността. Колагенът е протеин, който спомага за изграждането на вашата кожа, кости и хрущяли.

жена лице кожа
Снимка: iStock

Вашето тяло произвежда колаген естествено. Но с течение на времето производството му намалява, което може да накара кожата да изглежда по-набръчкана и по-малко равномерна и блестяща.

Колагенът е съставен от три полипептидни вериги, така че добавянето на още пептиди може да стимулира кожата ви да произвежда колаген. А повече колаген води до по-стегната и по-млада кожа.

„Много пептиди са достатъчно малки, за да проникнат в кожата“, обяснява д-р Блеър Мърфи-Роуз, клиничен инструктор по дерматология в Медицинския колеж Weill Cornell, пред сайта Health.

▶ Микронидлинг за по-красива кожа: всичко, което трябва да знаете 

С други думи, пептидите имат по-дълбоко въздействие от формулите за грижа за кожата, които използват големи молекули и просто остават на повърхността на кожата.

Пептидите, открити в много продукти за грижа за кожата, могат да помогнат за намаляване на възпалението, изравняване на тена на кожата и намаляване на появата на бръчки.


Ползи от пептидите за кожата

Молекулата на колагена всъщност е твърде голяма, за да се абсорбира през кожата, поради което толкова много хора избират да ядат богат на колаген костен бульон или да приемат добавки с колаген. Но пептидите могат да се абсорбират в кожата, като така могат да бъдат използвани от тялото. Затова включването на пептиди в рутината ви има много ползи за кожата.

Подобрена кожна бариера
Кожната бариера е защитната линия на тялото срещу бактерии, ултравиолетови лъчи, замърсяване и други токсини. Кожната бариера може да бъде увредена от прекомерно ексфолиране, излагане на цигарен дим и други замърсявания или дори лош сън. Пептидите помагат за изграждането на по-силна бариера.

▶ За по-свежа и красива кожа: 10 алтернативи на ботокса, които имат страхотен ефект  

жена лице кожа
Снимка: iStock


Намалява фините линии и бръчките
С напредването на възрастта колагеновите и еластиновите влакна намаляват, което отслабва кожата. В резултат на това кожата става по-малко стегната, което води до фини линии и бръчки. Пептидите помагат за изглаждане на кожата, като увеличават производството на колаген и подобряват еластичността. Колагенът може да изпълни кожата и устните.

Когато кожата е по-стегната и плътна, бръчките и фините линии ще бъдат по-малко видими.

Някои пептиди дори имат лек ефект, подобен на ботокс, който ще отпусне мускулите и ще третира фините линии, добавя д-р Мърфи-Роуз пред Health.

Как точно действат пептидите върху кожата, кои са другите им ползи, както и как да изберете правилния продукт и кои са техните недостатъци, разберете в галерията:

Всичко за пептидите: тайната за млада и красива кожа

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти