Всичко за бакучиол - новият герой в грижата срещу стареенето на кожата

f
Снимка: iStock

Тъй като интересът към така наречената чиста красота продължава да нараства, бакучиолът се превърна в една от най-обсъжданите съставките в тази категория поради предполагаемата му способност да насърчава здравословното стареене на кожата. Производителите на продукти с бакучиол казват, че това е естествена, растителна алтернатива на ретиноид или ретинол (който е базиран на витамин А, помага за подобряване на обмяната на кожните клетки и стимулира синтеза на колаген за по-гладка и по-сияйна кожа).Ба

Бакучиол има подобни свойства, но е по-нежен към кожата, така че идеята е да получите предимствата (по-гладка, по-свежа кожа) без страничните ефекти (зачервяване, раздразнение).

„Бакучиолът се извлича от семената на Psoralea corylifolia, известно още като растението бабчи. Използва се в Аюрведа и източната медицина от векове“, казва сертифицираният дерматолог Мариса Гаршик, доктор по медицина и клиничен асистент професор по дерматология. Съвсем наскоро бакучиолът беше формулиран в продукти, предназначени да намалят появата на бръчки.

Прочетете кои са основните неща, които трябва да знаете за тази суперзвезда в грижа за кожата:

Бакучиол срещу ретинол: каква е разликата?

Ретиноидите са съставките за грижа за кожата, които най-често се използват за справяне с бръчките и фините линии и се предлагат с рецепта. Ретинолите, от друга страна, са по-слаба версия на ретиноидното съединение и се предлагат без рецепта. Бакучиолът се счита за естествена алтернатива на ретиноида и може да активира подобни пътища за стимулиране на производството на колаген, казва Тайлър Холмиг, доктор по медицина и сертифициран дерматолог.

f
Снимка: iStock

„Въпреки че са необходими повече проучвания, подозирам, че бакучиолът може да подобри тена и текстурата на кожата по подобен начин на ретиноидите без рецепта", казва дерматологът.

Локалните ретиноиди са ефективни при изглаждане на бръчките и озаряване на кожата, тъй като увеличават обмяната на кожните клетки. Това може да предизвика странични ефекти като парене, лющене, зачервяване и сухота. Но бакучиолът не изглежда да носи същите странични ефекти като ретиноидите, посочват по-ранни изследвания. Бакучиолът като цяло е по-малко дразнещ и може да носи по-малък риск от странични ефекти. Той може да помогне за обновяването на колагена и да подобри тена и текстурата на кожата и може да бъде по-безопасна алтернатива на ретинола за хора, страдащи от акне, хиперпигментация и чувствителна кожа.

Какво ще се случи с кожата ти, ако спреш да се гримираш

Възможни ползи от грижата за кожата на бакучиол

Като цяло има малък брой изследвания върху бакучиол и ползите от него. Някои проучвания показват, че бакучиолът може да помогне за намаляване на появата на фини линии и бръчки, както и за справяне с хиперпигментацията на кожата.

Например, едно проучване установява, че крем с 0,5 процента бакучиол, използван в продължение на 12 седмици, е толкова ефективен за намаляване на бръчките и хиперпигментацията, колкото крем с 0,5 процента ретинол - и носи по-малко странични ефекти като белене и парене.

Въпреки това, д-р Холмиг посочва, че това проучване не сравнява бакучиол с ретиноид, така че не би било честно да се каже, че бакучиолът е толкова ефективен, колкото продукт с рецепта. Съставката може да бъде ефективна и при акне. В пилотно проучване, локален крем с 0,5 процента бакучиол намалява броя на възпалителните лезии и намалява обезцветяването, останало от зараснали петна от акне, което кара изследователите да заключат, че бакучиолът може да бъде ефективен при леко до умерено акне. Важно е да се отбележи, че това проучване е направено само върху 13 души, така че са необходими повече изследвания.

f
Снимка: iStock

Потенциални странични ефекти на бакучиол

Въпреки че бакучиол се счита за по-нежна алтернатива на ретиноидите, казва д-р Гаршик, "все още съществува риск от чувствителност, включително зачервяване, сухота или щипене на кожата, особено при първоначална употреба." Това означава, че докато кожата ви не свикне с бакучиол, все още може да забележите известно дразнене.

7 навика, с които да забавим стареенето (и най-вече да се чувстваме добре по-дълго време)

За да намалите този риск, увеличавайте употребата бавно. Прилагайте го два или три пъти седмично през първата седмица. Ако кожата ви го понася добре, можете да увеличите честотата според поносимостта, казва Гаршик.

Насоките на Европейската агенция по лекарствата съветват бременните жени да избягват използването на локални ретиноиди, тъй като те са потенциално вредни за неродените деца. Въпреки че някои потребители могат да се обърнат към алтернативи на ретиноиди по време на бременност, Холмиг отбелязва, че не се знае дали бакучиол е безопасен избор, тъй като не са провеждани клинични изпитвания по този въпрос. Говорете с вашия гинеколог, ако сте бременна и обмисляте да използвате продукт с бакучиол.

f
Снимка: iStock

Какво да търсите в продукт за грижа за кожата с бакучиол?

Бакучиол обикновено се предлага в серуми, кремове или пилинги за лице. Решете кой тип предпочитате. Серумите, например, са по-леки и обикновено се прилагат под овлажнители, докато кремовете обикновено са по-тежки и се прилагат към края на вашата рутинна грижа за кожата.

Бакучиол често се комбинира с други активни съставки. Прегледайте списъка със съставките, за да видите какви други активни съставки са включени, и използвайте това, за да направите своя избор. Някои продукти комбинират бакучиол и ретинол, за да увеличат максимално ефектите на тези съставки. Може да потърсите и продукт, който комбинира бакучиол с овлажняваща съставка като сквален. 

Желаната от вас ценова категория може да играе голяма роля в избора на продукта. Ако не сте сигурни дали кожата ви ще понесе бакучиол или не сте сигурни дали искате да се ангажирате с него, първо изберете по-евтин продукт.

Една последна бележка относно избора на продукт: Не всички съставки, получени от растението Psoralea corylifolia, са еднакви. Бакучиол, масло от бакучи, прах от бакучи, масло от бабчи и прах от бабчи са най-често срещаните, но тяхната ефективност варира. За да сте сигурни, че получавате най-голяма полза от вашия продукт, потърсете продукт, който съдържа бакучиол, тъй като продуктите на базата на бакучи и бабчи обикновено са по-малко ефективни и дори могат да причинят дразнене на кожата.

f
Снимка: iStock

Как да добавите бакучиол към вашата рутинна грижа за кожата?

Първо почистете и подсушете кожата си, след това нанесете продукта с бакучиол, последван от овлажнител, казва Гаршик. Но ако кожата ви е особено чувствителна или склонна към сухота, можете да нанесете овлажняващ крем преди бакучиол - това ще помогне за предотвратяване на потенциалното раздразнение.

Можете да използвате бакучиол до два пъти на ден, веднъж през нощта и веднъж сутрин, в зависимост от това колко добре го понася кожата ви. Тъй като бакучиолът стимулира обмяната на кожните клетки, нанесете слънцезащитен крем като последна стъпка от грижата за кожата още сутринта.

Поглези кожата си с тези натурални кремове за лице

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти