Вреден ли е шоколадът за децата?

шоколад дете
Снимка: iStock

Легенди се носят за шоколада - от антистресова храна до враг номер едно за здравето и фигурата (най-вече). Някои родители напълно лишават децата си от шоколад, други не могат да се преборят с апетита към него.

Шоколадът се произвежда от изпечени и смлени семена от какаово дърво. Основните съставки са какаова маса (сухата част на какаовите семки) и какаово масло (мазнините от семките) плюс захар. При млечния шоколад се добавя мляко или сметана, а белият се приготвя само от какаово масло без какаова маса. На практика в него няма какао! Аерошоколада се получава, като се прибави въздух на мехурчета. 100 грама шоколад съдържа средно 500 калории, 61% въглехидрати, 30% мазнини, 6-8% белтъчини. Съдържа микроелементите желязо, магнезий, калий, мед, аминокиселини, които „борят” стреса.

шоколад дете
Снимка: iStock

За какво трябва да внимаваме, когато даваме шоколад на децата? Разбира се, за количеството. Лошото е, че шоколадът, както и другите сладки храни пристрастяват. И трудно се минава с малко количество, щом веднъж детето е опознало вкуса му.

Често шоколадът се сочи за основен виновник за наднорменото тегло при децата. Решаващо значение за килограмите има количеството на шоколада, както и на другите храни. Едно средно голямо парче шоколад съдържа 300 калории, толкова, колкото една вафла или три банана например. Така че ако детето „умира” за шоколад, дайте му едно парченце, но намалете другите сладки и тестени храни.

По-диетичен и полезен е черният шоколад (над 70% какао), съдържа по-малко мазнини. Но ако детето ви от бебе е по-пълничко, не рискувайте, като му давате шоколад. Вкусът се култивира. Ако детето не е опитвало шоколад, няма да има интерес към него. Много деца не са вкусвали шоколад до 3-4 годишна възраст и не настояват за него. Лошото на шоколада е, че убива апетита на детето и то отказва основното хранене, както и плодовете и зеленчуците.

шоколад дете
Снимка: iStock

Децата с алергии трябва да внимават с шоколада. Но и тук важи правилото проба-грешка. Ако сте забелязали, че детето получава обриви и сърбежи след консумацията му, значи тази храна не е за него. Детето може да има алергия не към самия шоколад, а към някоя от съставките му - ядки, мляко, плодове, кремове и др.   

Шоколадът води до кариес поради голямото количество захар в него. Захарта, както и всички сладки храни (сладкиши, вафли, близалки, сладки напитки, сладолед, сушени плодове) са идеална хранителна среда за бактериите, които образуват плаката по зъбите и кариесите. Затова мийте зъбите след хапване на шоколад.

Защо малки и големи толкова обичат шоколад? Всеки иска да е щастлив, а шоколадът повишава настроението. В него се съдържа аминокиселина, която подпомага производството на серотонин, наречен хормонът на щастието.

Веществата в шоколада са мощни антиоксиданти, подобряват мозъчната дейност, въглехидратите са горивото на мозъка, възвръщат силите и подобряват общото състояние на организма, а оттам и на психиката. И на сърцето също му е добре от умерени дози шоколад. Наличието на феноли в какаото намалява риска от инфаркт, подобряват състоянието на кръвта и понижават вероятността да се появят тромби. Това се отнася особено за черния шоколад, в него има по-голямо количество феноли.

Дали дадено вещество е лекарство или отрова, зависи от дозата. Същото се отнася и за шоколада. 

шоколад дете
Снимка: iStock

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти