Кога ниският ръст на детето буди тревога?

дете височина
Снимка: Istock

Забелязвате, че вашето дете е най-ниско сред връстниците си в групата в детската ясла/градина/. Това притеснително ли е или просто е наследило гените на единия /или двамата/ родители? Или ще порасне на по-късен етап?

Израстването на височина е с различен темп в различните възрасти, най-бързо децата растат в кърмаческа възраст, с около 20 см. през първата година, след втората годинка нарастват с 10 см. годишно.

При значително отклонение трябва да се изяснят причините за това. За всеки народ съществуват индивидуални средностатистически норми. Те се разглеждат в таблици за растеж, които посочват стойности, съответно за момчета и момичета, с очакваните килограми и ръст за всеки възрастов етап.

Ако имате притеснения, че детето изостава, обърнете се към лекаря на детето, той ще сравни стойностите и при отклонения ще ви направи изследвания и консултация с ендокринолог и други тесни специалисти.

дете височина
Снимка: Istock

Кои са причините за забавяне на растежа?

При забавено развитие на плода в матката и раждане на дете с много ниско тегло се очаква растежът да бъде по-бавен от този на бебетата с нормален ръст и тегло при раждане. Възможно е забавеният растеж да се наблюдава и при неадекватна абсорбция на храната при някои заболявания на храносмилателната система, както и при лошо хранене и гладуване. Нисък ръст може да има и при сърповидно-клетъчна анемия, диабет тип 1, както и при тежки бъбречни и сърдечно съдови заболявания.

Някои ендокринни заболявания могат да са причина за нисък ръст - дефицит на хормона на растежа и на хормоните на щитовидната жлеза, преждевременен пубертет / първоначално растат бързо, после изостават и остават ниски възрастни/, излишък на кортизол. Съответните изследвания показват нивото на хормоните. Рентгенова снимка на китка показва костната възраст.

дете височина
Снимка: Istock

Генетичните заболявания, които протичат с нисък ръст са:

Синдром на Търнър -засяга само момичета /липсва напълно или частично едната Х-полова хромозома/.

Синдром на Даун /тризомия 21/ -наличие на допълнителна 21. Хромозома.

Синдром на Прадер- Вили -промяна в хромозома 15

Ахонроплазия - най-честото генетично вродено заболяване засягащо опорно-двигателния апарат. Децата с това заболяване са с къси крайници и голяма глава. Другите генетични заболявания също имат редица признаци освен ниския ръст- сърдечно-съдови проблеми, характерен вид на лицето, промени в нервно психичното състояние при някои и т.н.

При редовно посещение на детската консултация и добра наблюдателност на родителите, изоставането в растежа на детето лесно се забелязва. Лекарят е този, който ще определи дали има проблем или просто на родителите им се иска да имат по-високо дете. При нужда се започва лечение според причината за изоставането – заместителна терапия при проблем с щитовидната жлеза, хормон на растежа при синдрома на Търнър и т.н. Колкото по-рано се започне лечението, толкова шансът да порасне детето е по-голям.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти