Спешна медицинска помощ за деца у дома - заредете добре аптечката

аптечка
Снимка: iStock

Всеки родител знае какъв екшън могат да спретнат децата – травми, порязвания, високи температури, поглъщане на препарати за бита, неподходящи лекарства, повръщане…И това често се случва в най-неподходящото време - през нощта, в почивните дни, на път по време на почивка, когато трудно се намира медицинска помощ. Затова заредете добре домашната аптечка, която винаги трябва да ви е подръка, за да се справите бързо със спешните ситуации. Какво трябва да има в нея?

За обработка на рани: Стерилни марли, бинт, лепенки, кислородна вода за промивки, антисептичен спрей или крем, спрей или крем против изгаряне.

При висока температура: Парацетамол, ибупрофен, аналгин. Аспирин не се дава на малки деца, може след 15-годишна възраст.

аптечка
Снимка: iStock

Повръщането е драматично при децата, те бързо се обезводняват. Често се случва през нощта, затова бъдете подготвени. Лекарствата, давани през устата, веднага се повръщат, затова непременно трябва да имате свещички против повръщане, поставят се в ануса. Те действат бързо и няма как да бъдат повърнати. Срещу обезводняването се използват електролитни разтвори, най-често под формата на прахчета, които се разтварят във вода. Количеството е изписано на опаковката.

Диарията също бързо води до обезводняване при малките деца, особено ако изхожданията са много на брой и воднисти. Лекарят ще назначи лечението, но в аптечката трябва да имате пробиотик, съдържащ Saccharomycces buolardii (с търговски имена Ентерол, Лактофлор, Диарино) - възстановява чревната флора, и диосмектит (Смекта) - възстановява нормалната мукозна пропускливост, има покриващо стомашно-чревната лигавица действие.

Противоалергичните лекарства са задължителни, особено ако детето има склонност към алергии. Тези, които са преживели анафилактичен шок, непременно трябва да имат писалки с епинефрин, която да носят навсякъде.

аптечка
Снимка: iStock

Активен (медицински) въглен е средство, което абсорбира погълнатите погрешка отрови, както и вируси и бактерии.

Колкото и да е странно, един запушен детски нос може да създаде големи проблеми, особено ако детето е малко. То не може да диша, не спи, става раздразнително. Затова задължително трябва да имате подръка физиологичен спрей (или хипертоничен) и капки за отпушване на носа според възрастта. Ако нослето на детето често кърви, заредете се с емофикс за спиране на кървенето. Хремата често се усложнява с болки в ушите, затова не забравяйте да се заредите с капки за уши. За болки в гърлото са подходящи спрейове и таблетки, които съдържат локален анестетик (обезболяващо).

Кашлицата е обичаен спътник на болното дете, през нощта създава сериозни проблеми. За да се успокои детето, трябва да се лекува причината за кашлицата, тоест, детето да се прегледа от лекар. Докато това стане, може да използвате сиропи за всякакъв вид кашлица, обикновено билкови.

сироп против кашлица
Снимка: iStock

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти