Как сами си влошаваме положението при настинки

семейство настинка грип вируси
Снимка: iStock

Да те тръшне някой вирус, дето му викаме настинка, си е тегава работа. А ако детето е болно, мъката е още по-страшна. Затова бързаме да приложим всички съвети от съседката и социалните мрежи (понякога и от лекаря), само и само да се отървем от досадното състояние. Някои съвети работят, с други влошаваме още повече положението и отдалечаваме мечтаното оздравяване.

Нетърпението и тъпченето с ненужни лекарства често влошава положението, когато сме болни. Трябва веднага да спрем хремата, да свалим температурата незабавно, да премахнем кашлицата…Истината обаче е неприятна: на организма му трябва време да се пребори с инфекцията, независимо от мерките, които взимаме.

Острата фаза с неприятните оплаквания като главоболие, мускулни болки, температура протича от 3 до 7 дни, а лекарствата, с които се тъпчем, само правят състоянието ни по-комфортно, те не лекуват. Капките за нос, с които дишаме по-добре, само отпушват носа, не лекуват хремата. Ако прекалим с тях, може да се увреди лигавицата безвъзвратно. Народни лекове като сок от лук, ракия и какво ли не създават лъжливото чувство, че действат. Всъщност сме изгорили лигавицата и тя не може да произвежда секрет.

Свалянето на температурата, ако е поносима, до 38 градуса, също забавя оздравяването. Повишената температура задейства каскада от имунологични процеси, които водят до оздравяване. Кашлицата е естествен защитен рефлекс, с нея се изчистват попадналите в дихателна система вируси, бактерии, алергени, мръсни частици от въздуха. Затова тя не трябва да се потиска, ако не пречи на съня и не е много интензивна.

Лекарства се дават, когато е затруднено изхвърлянето на секрети при бронхит и пневмония например, или е засегнат ларинксът и трахеята (лаеща кашлица). Разстройството, когато е до 3 пъти дневно и не води до обезводняване, също не трябва да се спира, така се очистваме от патогени и токсини. При по-сериозно положение, особено при най-малките, се прилага строга диета и съответното лечение.

семейство настинка грип вируси
Снимка: iStock

Когато си болен, трябва да си стоиш на топличко, е другият редовен съвет. Да, болният човек трябва да си почива, за да се възстанови, и да си стои вкъщи, за да не разнася заразата. Много хора обаче под топло разбират затворена стая с висока температура. За да оздравее човек, въздухът в стаята трябва да е чист и свеж, тоест, често да се проветрява. Температура на въздуха над 23 градуса го прави сух, а това дразни още повече и без това раздразнената възпалена лигавица. Затова се препоръчва болните деца да се извеждат навън, ако състоянието им позволява. Оптималната температура в стаята е около 22 градуса, а през нощта около 18, за да се диша спокойно.

Трябва да се пият горещи течност, е другият грешен съвет. Горещите напитки са толкова опасни, колкото и ледените, те увреждат лигавиците. Топлото чайче от нашенски билки си е класика в жанра. И трябва много да се яде, за да се оздравее. Нищо подобно, тялото ни много добре знае от какво има нужда, слушайте го. Течностите обаче са задължителни, особено при температура.

И разбира се, панацеята антибиотици! Детето е с висока температура, давайте веднага антибиотик! Антибиотиците действат само на бактериалните инфекции, а повечето „настинки“ особено при децата, са вирусни. Така често с антибиотици не само не помагаме, но може и да влошим положението. Понякога се наслагва и бактериална инфекция, но това обикновено е на по-късен етап, след петия ден. За това се съди по влошаване на състоянието, но най-сигурният обективен показател са данните за бактериална инфекция от кръвната картина.

семейство настинка грип вируси
Снимка: iStock

 

Прочетете още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти