Как да помогнем на детето да се справи с грипа

дете грип
Снимка: iStock

През януари и февруари е царството на вирусите, в това вече се убедиха повечето родители. Най-тежко протичащата вирусна инфекция безспорно е грипът. Той се различава от останалите вируси по внезапното си начало. При пълно здраве в рамките на час-два започват треска, висока температура, болки по цялото тяло, силно главоболие и отпадналост. Следват болки в гърлото, суха дразнеща кашлица, хрема. Как да помогнем на децата в тази тежка обстановка?

Най-важното е да предпазим детето от разболяване, доколкото е възможно. За противогрипни ваксини вече е късно. Основната предпазна мярка е да ограничим контактите с много хора. Ако имате възможност, спрете детето временно от детска ясла и градина – там инфекциите се предават много лесно. Не водете децата по молове, магазини, ресторанти, празненства и мероприятия на закрито. Проветрявайте често, поддържайте добра хигиена, осигурете здравословно хранене с плодове и зеленчуци, домашна прясна храна.

Няма магически лекарства, които да предпазват от грип, ползвайте само назначени от лекаря имуномодулатори и витамини. Свръхстимулацията на имунната система може да доведе до тежки последствия.

дете грип
Снимка: iStock

Запазете спокойствие, ако детето се разболее – това вече се е случвало и друг път и е отминавало, ще отмине и сега. Настройте се психически, че каквото и да правите, ще имате 3-7 неприятни дни с температура, хрема, кашлица, болки в гърлото. След острата фаза състоянието постепенно се подобрява и детето оздравява. За усложнения се мисли когато след пети-шести ден температурата не спада, кашлицата се задълбочава, има силна отпадналост. Всички лекарства, които давате (за температура, болка, против кашлица, капки за нос и т.н.) не лекуват детето, но допринасят за комфорта му, да се чувства по-добре.

Грипът си има специфично лечение с отличен резултат - озелтамивир на сироп и таблетки за всички възрасти. Затова при първи признаци направете тест от аптеката за грип и ако е положителен започнете веднага лечението.

Не давайте антибиотици при вирусни заболявания, каквито са повечето болести в детската възраст. Те действат само при бактериални инфекции. Ако лекарят се съмнява каква е инфекцията, назначава кръвни изследвания – тогава може да се приложи антибиотик при наличие на бактериална инфекция. При грип и други вирусни инфекции са ефикасни само противовирусните препарати, особено ако детето боледува често и трудно се справя само със симптоматични средства.

дете грип
Снимка: iStock

Температурата е защитна реакция на организма, тя задвижва каскада от имунологични процеси, които водят до оздравяване. Затова не прекалявайте с противотемпературни средства, особено ако детето се чувства сравнително добре. Осигурете комфортна температура на стаята (около 22 градуса, през нощта 19). За да не е сух въздухът, проветрявайте често. Предложете вкусна, витаминозна храна. Ако детето не се храни, не настоявайте, но да пие течности е задължително, за да не се обезводни от температурата.

Кога да заведем детето на лекар? Ако детето е малко бебе – веднага. При по-големите деца не е необходимо веднага да тичате към лекарския кабинет, особено ако положението е ясно – било е в контакт с болни и има същите оплаквания. Изчакайте два-три дни и ако има проблем, консултирайте се с лекар. Притеснителни са свирене на гърдите, учестено и затруднено дишане извън пристъпите на висока температура, неспирна кашлица, повръщане, което не се повлиява от обичайните средства, непоносимо главоболие, стенене и пъшкане при малките деца, болки в ушите.

Прочети още:

 

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти