Кашлицата, която не си отива и през пролетта

дете кашлица болно
Снимка: iStock

Пролетта скоро ще настъпи и една надежда избуява в родителската душа: край на хремите и на настинките, и най-вече на досадната кашлица. Да, ама не. Учителката звъни да си приберете отрочето, „че се съдра да кашля“. Кошмарът на родителите продължава и през пролетта, кашлицата е упорита и трае дълго време. Опитваме какво ли не, от медикаменти до бабини рецепти, но тя не иска да си ходи. Истината е ,че няма болест за един ден, необходимо е време организмът да се справи с болестите и кашлицата. Как да помогнем на детето?

Първо трябва да се установи защо кашля детето. Най-честите причини са хрема, трета сливица, възпалено гърло и трахея, алергия и по-рядко бронхит, бронхиолит, астма и пневмония. Ако не се лекува основната причина, каквито и сиропи да се дават, ефектът ще е нулев. Затова, когато детето кашля упорито и дълго време, трябва да се прегледа от педиатър, който да установи точната причина. Не се лекува кашлицата, а причината за нея.

Рекламите за лекарства против кашлица трябва да се забранят, те са заблуждаващи. Няма магическо средство, което да става за всякакъв вид кашлица, тя може да е от хрема, но и от пневмония. И се лекува с различни средства

дете кашлица болно
Снимка: iStock

На кърмачетата обикновено не се дават сиропи за кашлица, ползите са много по-малки от вредите. При по-големите деца принципът е следният: сухата, дразнеща, лаеща кашлица трябва да се успокои, а при влажната да се подпомогне отхрачването. Във вторият случай обаче, ако се прекали с муколитиците (втечняващи средства), можем да „удавим” детето в секрети, които така или иначе са обилни. Често са необходими само прием на повече течности, за да се втечнят секретите и да се изхвърлят по-лесно. Най-подходящи за сухата кашлица са овлажняването на лигавиците с инхалации с физиологичен разтвор и подходящи средства, които успокояват кашлицата. При ларингит с лаеща кашлица се прилагат инхалации с кортикостероид.

Колкото и да е странно, късната вечеря и течностите преди лягане влошават кашлицата. Около 40 % от малките деца имат гастроезофагиален рефлукс изразен в различен степен. Техните стомахчета са като шише без тапа, стомашното съдържимо лесно излиза и се връща към хранопровода и трахеята. когато са легнали. Стомашният сок дразни лигавицата на гърлото и трахеята и децата кашлят. Избягват се и соковете, пържените храни, които допълнително дразнят стомаха и влошават рефлукса. Последното хранене и пиене трябва да е поне 2-3 часа преди лягане.

дете кашлица болно
Снимка: iStock

Най-голямата грешка е да оставим кашлящото дете да спи в много топла стая. Да, обстановката трябва да е комфортна, но високата температура над 22 градуса в стаята изсушава въздуха. Което дразни още повече и без това възпалената лигавица на дихателната система. Оптималната температура за спане е около 19 градуса, като не се забравя честото проветряване. Грешка е овлажняването на въздуха чрез сушене на пране върху отоплителните уреди. Препаратът за пране се изпарява и дразни още повече кашлящите.

Ненужното и неподходящо лечение влошава положението. Кашлицата не е измислена, за да ни дразни. Тя е естествен защитен механизъм за изхвърляне на попадналите в дихателната система вируси, бактерии, вредни вещества, частици от мръсния въздух. Ако кашлицата е епизодична, за кратко време и не пречи на съня и общото състояние на детето, не е необходимо да го тъпчем с безброй лекарства. Просто трябва да я оставим да си свърши работата.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти