5 сериозни причини да намалим захарта в менюто на децата

дете захар диабет
Снимка: iStock

Всеки родител, и особено баби и дядовци, знаят как да спечелят детските симпатии - с нещо сладичко. И то много, особено по празници. Естествено, че няма да се мине без шоколадче и други изкушаващи глезотийки, но важна е мярката. Въглехидратите си имат своето значение за организма, те го снабдяват по най-бързия начин с енергия за жизнените процеси. Затова природата се е погрижила да има достатъчно източници за тази енергия – плодовете, картофите, ориза, боба, зърнените култури, от които се прави хляб.

Тяхната консумация е напълно достатъчна за да задоволи нуждите на тялото от въглехидрати. Но децата предпочитат (така са научени още от ранна възраст) постоянно да похапват шоколад, сладкиши, вафли, бонбони, близалки, сладки сокове и безалкохолни напитки.

дете захар диабет
Снимка: iStock

Ето кои са най-тежките последствия от прекаляването със захарта, заради които трябва стриктно да следим за хранителните навици на децата. Дори когато има специален повод.

1. Затлъстяването е масовата последица от преяждането със сладки храни.

В организма една част от захарта се складира в черния дроб под формата на гликоген. Излишъкът се трансформира в мастни киселини, които се натрупват в мастни депа под кожата, тоест, захарта се превръща в мазнини. Когато се злоупотребява в тази насока, масти започват да се натрупват и по вътрешните органи, като засягат тяхната функция. Затлъстяването в детската възраст е новата епидемия, всяко трето дете е с наднормено тегло.

2. Според стоматолозите още преди да тръгнат на училище малките деца имат средно по 3 кариеса!

Причина за кариесите е бактериалната плака, която разяжда емайла. Захарта създава идеална храна за развитие на бактерии в устната кухина, образува се бактериална плака и кариесът е готов. Особено вредни са сладките храни, които полепват по зъбите - сушени плодове, желирани бонбони, близалки, бонбони, сладки сокове, шоколад. Последиците са крайно неприятни - развалени, грозни зъби и мъки на зъболекарския стол. Децата с развалени зъби не могат да дъвчат добре храната и така натоварват храносмилателната система.

3. Консумиращите в големи количества захар деца боледуват по-често.

През последните години се установи, че нормалната чревна флора е важен фактор на имунната система. При постоянна консумация на захарни изделия и други рафинирани храни (като продукти от бяло брашно) се уврежда чревната флора. Когато захарта се приема заедно с протеини (шоколад, сладкиши), последните гният в червата, при което се отделят много токсични вещества. Развиват се бактерии, които унищожават нормалната, защитна флора на червата, балансът се нарушава и имунната система отслабва. Затова деца и възрастни боледуват все по-често. И все по-често се оплакват от болки в корема, газове, запек.

4. Рафинираната захар се отразява негативно и на психиката на децата, особено в пубертета.

Те стават нервни и раздразнителни, буйни. Причината е, че захарта стимулира надбъбречните жлези. При консумацията ѝ нивото на произвеждания от нея хормон адреналин може да се повиши няколко пъти, което е типична стресова реакция за организма. Освен това токсичните продукти от преработването на захарта затрудняват окислителните процеси в нервните клетки. Много специалисти смятат, че злоупотребата със захар влияе и на по-малките. Те стават агресивни, трудно се съсредоточават, не ги свърта на едно място.

дете захар диабет
Снимка: iStock

5. Връзката на захарта и захарния диабет не е доказана категорично, но силно се подозира.

Захарта от храната бързо навлиза в кръвообръщението и стойността на кръвната захар рязко се покачва. Панкреасът започва да произвежда хормона инсулин, който понижава кръвната захар и я нормализира. При системна злоупотреба обаче той се изтощава, кръвната захар остава трайно висока. Развива се диабет. Това се случва особено ако има генетична предразположеност към състоянието и организмът е подложен на стрес от различно естество. Не можем да се борим с „лошите” гени, но има фактори, които могат да се контролират, като храненето например. Ако от малко детето се научи да консумира здравословните храни, проблемите няма да има. Което означава, че цялото семейство трябва да се придържа към рационален хранителен режим.

Прочетете още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти