„Преживяла съм неща, които биха повалили и вол“: Една уникална снимка на Елизабет Тейлър я показва в различна светлина

Красотата, талантът и любовният живот на Елизабет Тейлър са добре известни на света, но здравословните проблеми на филмовата икона са нещо, което я превръщат в още по-голям боец. Макар актрисата, спечелила две награди „Оскар“ и преминала през осем брака със седем различни съпрузи, със сигурност да е имала живот, изпълнен с блясък и драма, тя също е преодолявала неочакван брой травми и заболявания.

Докато снима „Национално кадифе“ през 1944 г. например, 12-годишнатаТейлър е изхвърлена от кон и наранява гърба си. Но не този случай, а сколиоза – или изкривяване на гръбначния стълб – с което тя се ражда, е отговорно за хроничната болка в гърба, която актрисата търпи през целия си живот.

Голямото сърце на Елизабет Тейлър: Ричард Бъртън и другите шестима, които нарича свои съпрузи

Друг неприятен случай на снимачната площадка при работата по филма “Elephant Walk” през 1953 г. Тогава ръждясала треска се забива в окото на актрисата и бива отстранена след операция.

По-късно звездата се разминава на косъм от смъртта заради тежка пневмония. Елизабет Тейлър претърпява спешна трахеотомия през 1961 г.

„Четири пъти ме обявяваха за мъртва, така че можеха да ми дадат всичко, само за да видят дали могат да ме накарат да дишам“, разказва актрисата на водещия Лари Кинг. През 1990 г. тя прекарва три месеца в болницата с друг почти фатален пристъп на пневмония. По-лек такъв случай тя преживява и през 2000 г.

Не само физическото, но и психичното ѝ здраве е подложено на предизвикателство, когато през 1983 г. актрисата постъпва в центъра „Бети Форд“, който предлага лечение за зависими от алкохол и наркотици. Тя се превръща в първата знаменитост, използвала услугите на заведението, и то година след откриването му.

The New York Times публикува откъс от дневника, който тя води по време на престоя си там: „Чувствам се като в ада. Преживявам абстиненция... Толкова, толкова съм уморена“, пише актрисата. Тейлър влиза отново в центъра през 1988 г. за втората си и последна рехабилитация.

Поради тежка респираторна инфекция през 1992 г. звездата отменя свои ангажименти в продължение на няколко седмици. Нейният лекар по това време, д-р Майкъл Рот, публикува следното изявление: „Поради повторение на тежка инфекция на горните дихателни пътища с треска, граничеща с пневмония, и с оглед на нейната здравна история в миналото, помолих госпожица Тейлър да отмени всички задължения за следващите няколко седмици.“

Тайните за красота на легендарната Елизабет Тейлър

Здравословните проблеми на актрисата през 90-те продължават със замяна на лявата ѝ тазобедрена става през 1994 г., както и дясната година по-късно. „Тялото ми е истинска бъркотия“, каза тя пред списание W през 2004 г., описвайки многобройните си здравословни проблеми.

След като получава припадък и инсулт, през 1997 г. Елизабет Тейлър е диагностицирана с доброкачествен мозъчен тумор. Лекарите успешно го отстраняват. Малко след това актрисата смело позира за корица на списание Life едва с коса, дълга едва няколко сантиметра.

Елизабет Тейлър
Снимка: Heart Ribbs

Черно-бялата снимка е направена от прочутия фотограф Хърт Рибс, като в кадъра актрисата излъчва едновременно уязвимост и сила. Никой досега не е виждал звездата в такава светлина: лишена от емблематичната си къса черна коса, като вместо чупливи кичури, по дължината на главата ѝ си личи белег. Тя не носи нито скъпоценни бижута, които толкова обича, нито специални дрехи.

Така на 65-годишна възраст Тейлър с непоклатимост и чувство за хумор посреща поредното предизвикателство в живота си. „Оцелях и още как“, казва тя веднъж. „Ще влача самуровото си палто след себе си до дълбока старост.“

Дори ракът не успява да повали Елизабет Тейлър. Тя се подлага на лъчетерапия за базалноклетъчен карцином през юни 2002 г. Три месеца по-късно нейният лекар Роналд Томпсън казва, че ракът е изчезнал: „Няма доказателства за остатъчно заболяване.“

През 2004 г. актрисата претърпява операция за възстановяване на седем компресионни фрактури на гръбначния стълб. „Хората трябва да са си помислили: „Боже мой, тя все още ли е жива?“ Но има някаква устойчивост в мен, която ме кара да продължавам да се боря. Това е най-проклетото нещо – просто продължавам да се връщам”, коментира Тейлър.

През същата година звездата разкрива, че е била диагностицирана със застойна сърдечна недостатъчност. Седем години по-късно това се превръща и в причината за смъртта на 79-годишната Елизабет Тейлър на 23 март 2011 г. – два месеца след като бива хоспитализирана.

„Възходите и паденията, проблемите и стресът, заедно с цялото щастие, ми дадоха оптимизъм и надежда, защото аз съм живото доказателство за оцеляването“, споделя тя в интервю, карайки хората да се чудят с колко живота разполага всъщност. „Минала съм през неща, които биха повалили и вол.“

Вдъхновяващата Елизабет Тейлър - 15 любими цитати на вечната киноикона

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти