"Големите момичета се нуждаят от големи диаманти." - вдъхновяващата Елизабет Тейлър

Елизабет Роузмунд Тейлър е родена на 27 февруари 1932-ра година в Лондон.

Двамата и родители са американци и са работели като арт дилъри, живели са в Лондон временно. При започването на ВСВ семейството се връща обратно в щатите и заживява в Лос Анджелис.

От съвсем мъничка Елизабет започва да танцува - била е едва на 3 годинки.

Не след дълго изнася рецитал пред принцесите Елизабет и Маргарет, след това семеен приятел ги съветва да пратят малкото дете на кастинг в киното.

В резултат на това подписва договор с Юнивърсал и прави дебюта си, когато е едва на 10 във филма - "Всяка минута някой се ражда'' през 42ра година.

Последвали още 2 филма през идните 2 години. 

Прочетете ТУК 15 любими цитати на вечната киноикона Елизабет Тейлър >>>

„Вкусът се формира постепенно. Преди двайсет години ми се е случвало да се женя за мъже, които днес дори не бих поканила на обяд вкъщи.”

„Проблемът с хората, които нямат никакви пороци е, че можеш да си напълно сигурен, че те имат някои доста досадни добродетели.”

"Всичко ме изнервя, с изключение на правенето на филми."

Известност печели с ролята си от 44-та във филма Национално Кадифе. 4 месеца се подготвя за ролята, филмът прави 4 милиона в бокс офис класацията, което за онова време са били мноого пари, а това я превръща в най-популярното 12 годишно момиче в Америка.

За разлика от другите известни деца актьори тя показва, че лесно може да премине към по-сериозни роли и звездата ѝ продължава да блести с пълни сили, пък и години ѝ се отразявали добре, както сами виждате е била доста привлекателна.

Личният ѝ живот също помагал за кариерата. За известно време се срещала с милионерът Хауърд Хюс, а след това на 17 се жени за наследника на хотели - Ники Хилтън, но бракът им не издържал дълго.

През 52-ра за втори път сключва брак, този път с Майкъл Уелдинг. 

 

"Success is a great deodorant." #ElizabethTaylor

A post shared by Elizabeth Taylor (@elizabethtaylor) on

Всъщност, до кроя на живота си Елизабет има общо 8 брака, като два пъти се жени за актьора Ричард Бъртън.

Вижте ТУК вечната страст между Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън >>>

Снима се в много успешни филми, в които представянето ѝ винаги е на много високо ниво. На екрана си партнира с актьори като Сепнсър Трейси и Джемс Дийн.

Печели първият си Оскар, този за най-добра акриса за ролята си във филма Бътърфийлд 8 от 60-та година.

Малко преди това обаче се случват и не толкова приятни неща. През 58-ма става вдовица, когато тогавашният ѝ съпруг - продуцентът Майк Тод, умира в самолетна катастрофа. 

 

Lucky Stars. Sammy Davis Jr., #ElizabethTaylor, and Richard Burton, 1966.

A post shared by Elizabeth Taylor (@elizabethtaylor) on

След смъртта му Тейлър се забърква в един от най-големите холивудски скандали на всички времена. Започва връзка с близкият приятел на Тод - Еди Фишър, който се развежда с Деби Рейнолдс - съпругата му, за да се ожени за Елизабет.

Двамата издържали женени 5 години, когато фаталната актриса го сменила с Ричард Бъртън, с когото се запознали на снимачната площадка на Клеопатра от 63-та година.

"Спала съм само с мъже, за които съм била омъжена. Колко жени могат да твърдят същото?"

„Ако някой е достатъчно глупав, за да ми предложи един милион долара, за да направя един филм, то аз със сигурност не съм достатъчно глупава, за да откажа.”

„Едни от най-добрите ми партньори на екрана са били кучета и коне.”

“Успехът е най-добрият дезодорант.”

"Разбираш кои са истинските ти приятели, когато си въвлечен в скандал."

Публичният интерес към любовният живот на актриса също допринася за гигантския успех на филма. Прави зашеметяващите за онова време 37 милиона долара печалба.

 

Have a glamorous weekend!

A post shared by Elizabeth Taylor (@elizabethtaylor) on

След филма Клеопатра обаче, някак нещата започнали бавно да загасват. Имало още любовни дравни, провали и успехи, проблеми със здравето. Елизабет започнала да работи по филми, които не се харесали на критиците.

Въпреки това продължила да се занимава с актьорско майсторство. Даже успяла да намери работа в телевизията. След като неин близък приятел умира от ХИВ СПИН се решава да намери лек срещу заболяването и през 91-ва година основа фондация на свое име, която да събира пари за изследвания.

 

"Originality, ingenuity, and visionary thinking," #ultraviolet #fanart

A post shared by Elizabeth Taylor (@elizabethtaylor) on

След пенсионирането си от филмовата кариера продължава да печели награди. През 93-та печели наградата за цялостни постижения на Американския Филмов Институт. 

За съжаление през 90-те главно се бори със здравето. Има диабет и проблеми със сърцето. Подменят и двете и бедра и през 97-ма и остраняват тумор в мозъка. 

 „Какво очаквате да правя? Да спя сама?”

 "Бракът е велика институция."

"Близките ми ме наричат Елизабет. Не понасям някой да ми каже Лиз."

"Аз имам тяло на жена и емоции на дете."

 "За да станеш легенда, е нужно първо да умреш.”

През 2009-та успешно завършва и операция на сърцето, но в началото на 2011-та отново изпитала проблеми и е приета в болница, където и умира на 23-март.

Животът на Елизабет Тейлър е изпълнен с много приключения, страст, хумор и любов. Определено вдъхновяваща личност по много параграфи!

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Още интересни статии, които да прочетете:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти