Прощалното писмо на Ричард Бъртън до Елизабет Тейлър: „Ще усещам липсата ти със страст и диво съжаление“

Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън са две от най-големите звезди в света през 60-те години, когато започват страстната си афера на снимачната площадка на Клеопатра (1961). Романсът им определено е бурен.

Припомнете си страстната история на Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън тук >>

Двамата са били женени два пъти, като и двете им сватби завършват с развод. Но дали понякога любовта не е по-силна от раздялата?

Първият брак на двете легенди на киното е сключен през 1964 г. и трае десет години. На 15 март 1974 г. Елизабет пише на своя съпруг по случай 10-годишнината от сватбата им, от което става ясно, че любовта им е жива, но проблемите помежду им са много

„Скъпи мой (все още мой) съпруже,
Иска ми се да можех да ти разкажа за любовта си към теб, за моя страх, моята наслада, моето чисто животинско удоволствие от теб - (с теб) - моята ревност, моята гордост, моя гняв към теб, понякога.
Най-вече за любовта ми към теб и тази, която ти ми даваш — иска ми се да мога да пиша за всичко това, но не мога. Мога само да „кипя“ отвътре и да се надявам да успееш да разбереш как се чувствам всъщност.
Така или иначе те жадувам,
Твоята (все още) съпруга.
П.П. Любов моя, нека никога повече не се приемаме един друг за даденост!“

Това писмо е намерено от хазяйката на къщата на звездната двойка в Оровил. Според нея то е било оставено в книга в чекмедже под леглото в спалнята.

Елизабет го пише броени дни преди раздялата ѝ с Ричард, чиито афери разрушават брака им.

След първия им развод Бъртън пише до Елизабет най-трогателните и красиви думи, които заявяват огромната му обич към нея. Те са колкото и красиви, толкова и тъжни.

Елизабет Тейлър Ричард Бъртън
Снимка: Getty

Защото доказват, че понякога любовта не е достатъчна, ако човек не е способен да се пребори със собствените си демони. Ето го и писмото на Ричард до вече бившата му съпруга:

„Няма те, за Бога! Едва мога да го повярвам, тъй като не съм свикнал да ме напускат. Но наистина се чудя защо никой не го е направил досега. Всичко, което ме интересува - честно казано - е да си щастлива. За мен не е важно с кого ще намериш щастието. Искам да кажа, стига да е добър човек и да се държи с теб мило. Ако не го прави, ще си има работа с мен. (...)

Моите очи винаги ще те следят. Никога не забравяй своите странни добродетели. Никога не забравяй, че под похвърността на дрезгавия ти език се крие една забележителна ДАМА. Аз съм съкрушителен досадник и това, че остана до мен толкова дълго е показател за твоята лоялност. Ще усещам липсата ти със страст и диво съжаление.

Ще оставя на теб да обявиш, че пътищата ни се разделят, а аз никога няма да кажа или напиша нито дума, освен тази прощална бележка към теб. Опитай се да се грижиш за себе си.

Много любов. Не забравяй, че ти си може би най-великата актриса на света.“

16 месеца по-късно двамата актьори се женят отново. Вторият им брак продължава само девет месеца.

Голямото сърце на Елизабет Тейлър: Ричард Бъртън и другите шестима, които нарича свои съпрузи

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти