Вечната страст – Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън

Рядко се случва две звезди да се сблъскат, но когато това стане, се ражда истинска супернова. Случаят на Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън е точно такъв.

Любовта между двамата е истинска вселена от страст, светски блясък и метеоритни скандали. Връзката им е наситена с повече бракове и разводи, отколкото която и да е друга в Холивуд, а малко преди смъртта си Тейлър заявява, че ако Бъртън беше още жив, със сигурност щяха да се оженят отново.

Вечната страст – Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън

Впечатляващата им любовна история заслужава внимание, затова нека ви я разкажем накратко (поне това, което се знае официално).

Годината е 1963, Елизабет и Ричард се запознават на снимачната площадка на суперпродукцията „Клеопатра“. Въпреки че и двамата са женени към този етап от живота си, споделят, че са се влюбили един в друг от пръв поглед.

Тя е Риби, а той - Скорпион – обречени са на любов и изпитания.

Първата им целувка, която се случва пред камера, продължава толкова дълго, че на всички им става неудобно, а режисьорът започва да вика „Стоп!“. Това сякаш ще бележи отношенията им отсега занапред – винаги да прекаляват, унесени в страстта.

Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън
Снимка: Getty

Връзката им няма как да остане скрита дълго време, особено в Холивуд. Пресата изригва с публикации за новата звездна двойка, което води до два бързи развода – Елизабет оставя своя четвърти поред съпруг Еди Фишър, когото пък била „откраднала“ от своята колежка Деби Рейнолдс. Ричард от своя страна се развежда със Сибил Уилямс, с която е бил женен 14 години.

Вдъхновяващата Елизабет Тейлър - 15 любими цитати на вечната киноикона

Елизабет е на 31, той на 38 – идеалната възраст да започнат да се държат като влюбени тийнейджъри.

Първият им брак продължава 10 години и бива наситен с нездравословни количества алкохол, невероятен медиен интерес, лъскави светски събития, страстни целувки, разгорещени спорове и разменени обиди.

Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън
Снимка: Getty

Приятелите на двойката са изумени как двамата могат да си разменят обидни епитети сякаш е някаква игра. Може би за тях е било точно това, тъй като никой от двамата не крие, че е лудо влюбен в другия.

Това обаче не попречва на Ричард да изневери на Елизабет. Апокалипсисът в отношенията им е като написан по сценарий – силни емоции, публични размени на обиди, сълзи, алкохол, търсене на утеха в бурни партита и т.н.

И сякаш всичко би приключило дотук. Година по-късно двамата се срещат в опасна близост отново, за да обсъдят финансови въпроси около развода си. Чувствата обаче взимат връх и те се усещат отново лудо влюбени. Сватбата не закъснява, както и вторият развод.

Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън
Снимка: Getty

Оженени през 1975 година, през 1976 вече се развеждат с гръм и трясък за радост на всички папараци и жълти медии.

Още преди официално да подпишат документите за развода, Ричард търси утеха от непрестанните скандали с Елизабет в обятията на бъдещата си съпруга Сузи Милър.

Голямото сърце на Елизабет Тейлър: Ричард Бъртън и другите шестима, които нарича свои съпрузи

Тейлър от своя страна не губи време и още същата година застава пред олтара (за седми път) рамо до рамо със заможния Джон Уорнър.

Бракът ѝ с него продължава шест години, точно толкова, колкото и този на Бъртън с Милър. Случайност? Едва ли!

Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън
Снимка: Getty

През 1982 година – когато и двамата се развеждат с половинките си, Елизабет празнува 50-я си юбилей с Ричард под ръка. Двамата твърдят, че са само добри приятели и нищо друго, но кой ли им вярва.

Слуховете, че любовната им връзка се е подновила, стигат връхната си точка на кипене, когато двамата обявяват, че ще участват заедно в театралната постановка „Private Lives“. Някои твърдят, че Тейлър е имала тайния плат да съблазни отново Ричард и да се оженят за трети път, но последвалите събития показват, че съдбата е имала други планове за тях.

Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън
Снимка: Getty

Отзивите за пиесата са толкова лоши, че служат за идеално извинение на Елизабет да прекалява редовно с алкохола под претекст, че дави мъката.

Една вечер тя е толкова пияна, че не може да се качи на сцената. Вбесеният Ричард не иска да има повече нищо общо с нея и за да ѝ отмъсти, се жени за последната си съпруга – доста по-младата му лична асистентка Сали Хей.

Година по-късно, на 5 август, дългогодишният му алкохолизъм най-сетне го надвива и той умира на 58 години.

Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън
Снимка: Getty

Елизабет е разведена от две години, но ѝ отнема още 5 години, да се реши да встъпи в брак отново. Последният ѝ седми съпруг (и осма поред церемония) е с Лари Фортенски. Бракът им продължава пет години. 15 години по-късно тя напуска този свят на 79 години.

Запитана веднъж защо връзката ѝ с Бъртън все не се получава, въпреки невероятната им страст, тя отговаря „Може би се обичахме прекалено много...“

Тяхната безпощадна и помитаща всичко по пътя си любов продължава да витае като ореол около имената им и да ги свързва завинаги, по-силно от всеки земен съюз.

Вечната страст – Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън

Автор: Лилия Огнянова

 

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти