Ледената красавица Розамунд Пайк на 43! 10 филма с нейно участие, които да гледаш задължително

Розамунд Мери Елизабет Пайк е родена на днешната дата, 27 януари, през 1979 г. и днес навършва 43 години!

Родена в Лондон, Англия, Розамунд Пайк е единствено дете на майка цигуларка – Карълайн, и баща оперен певец – Джулиан Пайк. Благодарение на работата на родителите си, тя прекарва ранното си детство, пътувайки из Европа. Пайк посещава училище по бадминтон в Бристол и започва да играе в Националния младежки театър. Когато се появява в постановка „Ромео и Жулиета“ на Националния младежки театър, тя за първи път е забелязана и подписва договор с агент, въпреки че продължава образованието си в Wadham College, Оксфорд, където чете английска литература и в крайна сметка завършва с високо отличие.

Розамунд Пайк през годините: най-добрите визии на актрисата от червения килим

Пайк се появи в редица британски телевизионни сериали, включително „Съпруги и дъщери“ (1999), преди да направи дебюта си в пълнометражен филм като момичето на Бонд Миранда Фрост във филма „Не умирай днес“ (2002), за който тя получава наградата “Empire” за най-добър дебют само на 23-годиша възраст.

Въпреки че първата ѝ поява на големия екран е във високобюджетен екшън, ролите, които последват, са предимно в по-малки, независими филми като „Обетована земя“ (2004), „Развратникът“ (2004), за която печели наградата за най-добра поддържаща женска роля на The British Independent Film Awards, и в „Гордост и предразсъдъци“ (2005) като Джейн Бенет.

Докато продължава сценичната си работа в Англия, Пайк се появява в шпионската пародия „Джони Инглиш се завръща“ и влиза в ролята на Андромеда в научнофантастичния епос „Гневът на титаните“ (2012).

Розамунд Пайк започва връзка с математическия изследовател Роби Униаке през 2009 г. Тя роди първия им син на име Соло през май 2012 г.

Розамунд Пайк
Снимка: Getty

Когато се връща отново към актьорството след майчинството, получава желаната главна роля в психологическия трилър „Не казвай сбогом“ (“Gone Girl”). Изпълнението ѝ беше посрещнато с широко признание от критиката и публиката, като спечели наградата „Сатурн“ за най-добра актриса и получи номинация за „Оскар“ за най-добра актриса. През декември 2014 г. Пайк роди втория си син от Униаке.

През 2021 г. Пайк печели награда „Златен глобус“ за изпълнението си в “I Care a Lot”, като в същата категория номинирана беше и Мария Бакалова за „Борат“. В момента тя играе ролята на Моарейн в оригиналния сериал на Amazon „Колелото на времето“, базиран на популярните романи със същото име.

По случай рождения ѝ ден днес, събрахме 10 от най-добрите ѝ роли, които задължително трябва да гледате!

10 невероятни филма с Розамунд Пайк, които трябва да гледаш

Още за четене:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти