Сезонът на Пенелопе Крус и новите ѝ два филма, които трябва да гледате

пенелопе круз
Снимка: Getty

Първите месеци от календарната година в киното рядко носят със себе си новини за касови хитове или рекорди по киносалоните. Но именно този период е известен като сезонът на наградите, месеците, в които различни асоциации, академии и други филмови институции отличават със статуетки най-добрите изпълнители пред и зад камерата от предходната година. Тази година спокойно можем да наречем този период „сезонът на Пенелопе“.

Според филмовата онлайн база данни IMDb, Пенелопе Крус Санчес е известна извън родната си страна като „испанската магьосница“. Въпреки професионалните ми занимания в света на киното от вече 10 години, никога не съм чувал това прозвище, но не мога да отрека валидността му. То звучи особено актуално и вярно в настоящия момент.

През 2022-ра, само няколко месеца преди 48-мия си рожден ден, Пенелопе Крус бележи номинация след номинация за главна женска роля за изпълнението си в последния филм на Педро Алмодовар „Паралелни майки“, докато същевременно трилърът с нейно участие „355“ е сред най-интересните заглавия по кината в цял свят. Начинът, по който испанката балансира популярните си, комерсиално ориентирани проекти с независими продукции е достоен за възхищение.

Успехите на актрисата са повече от заслужени. В „Паралелни майки“ тя е ядрото на сюжета, проводника на повечето послания на Алмодовар. Крус изобразява безпогрешно емоционалната връзка на героинята си едновременно с противоречивото ѝ настояще и с травмиращото ѝ семейно минало с артистичен усет, на какъвто са способни малко актриси.

пенелопе круз
Снимка: Getty

Но именно това се случва, когато двама творци пред и зад камерата работят редовно заедно – изграждат усет, чувствителност към посланията на другия, и спомагат те да се предадат на зрителя максимално ефективно. Пенелопе е известна като музата на Алмодовар, но е много повече от това – в нейно лице големият режисор има не по-малко талантлив от самия него сътрудник.

Вероятно най-впечатляващата част от изпълнението ѝ в „Паралелни майки“ е начинът, по който предава духовна сила и емоционална слабост, две привидно несъвместими черти, понякога дори и в една и съща сцена. Героинята ѝ Джанис се справя с всекидневните трудности със спокойна увереност и с възхитителна упоритост преследва желанието си да открие гроба на своя прадядо, убит в испанската гражданска война от 30-те години на миналия век.

Същевременно екстремната емоционална ситуация, в която се оказва покрай раждането на детето си и приятелството си с далеч по-младата самотна майка Ана, поставя на изпитание дори нейният морален компас. Крус в нито един момент не оставя съмнение, че героинята ѝ е зряла, разсъдлива и добронамерена жена – но и не скрива страховитите колебания, на които е подложена, и как те ѝ се отразяват.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Little White Lies (@lwlies)

Горните параграфи са написани от 29-годишен мъж – не мога дори да си представя колко лесно една жена би се идентифицирала с Джанис посредством нюансираното, овладяно изпълнение на Крус. Именно подобен тип проникновени, човешки превъплъщения заслужават критическо внимание и всяка номинация за испанската актриса в последните месеци е напълно заслужена.

В „355“, проект от съвсем различно естество и жанр, с коренно различни художествени цели и изразни средства, Пенелопе е не по-малко ефективна. Нейната героиня – омъжена психоложка с две деца и без никакви бойни умения – се оказва замесена в шпионски заговор с международни мащаби, след като загиващ агент я превръща в носител на изключително ценна тайна.

От този момент от сюжета нататък героинята на Крус се превръща едновременно в основен източник на хумор и в подставено лице на зрителя в действието – тя възприема екшъна, интригите и обратите около себе си също като всеки от нас, с широко отворени от изненада очи, моментни изблици на паника и неизменно добри намерения. В този смисъл, макар и най-малко способна измежду главните героини в този феминистки трилър, тя е моралният център на филма.

Екранните партньори на Крус в лентата са не по-малко талантливи от нея – актриси като Даян Крюгер и Лупита Нионг‘о, както и актори като Себастиан Стан и Едгар Рамирес. Това, с което испанката изпъква сред тях, са именно автентичните моменти на проявена човечност, независимо дали посредством смехотворна реакция към нещо случващо се или пък неподправена уплаха.

Крус вече е записала името си в историята, бидейки първата в историята носителка на най-престижните филмови награди на Съединените щати („Оскар“), Испания („Гоя“), Франция („Сезар“), Италия („Донатело“), Великобритания („БАФТА“) и Европа („Феликс“ / Европейска филмова награда). Но началото на 2022 година ни предоставя твърде неустоими възможности да се насладим на таланта ѝ отново – дали на кино, или пък у дома, възползвайте се от сезона на Пенелопе.

пенелопе круз
Снимка: Getty

Прочетете още от Георги Петров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти