Северното сияние сред новите звезди на Холивуд: Карън Гилън

Карън Гилан
Снимка: Getty

Четвъртък е, което за феновете на киното у нас означава само едно: промоционален ден за гледане на 2D филми е! Тази вечер с приятелката ми ще се отправим към един от софийските киносалони, за да гледаме Gunpowder Milkshake, доста безидейно преведен у нас като „Кибритлийки“.

Лентата е екшън и има високи критически оценки предвид принадлежността си към жанр, филмите от който никога не са били оценявани много възторжено от пресата и винаги са били ориентирани най-вече към това да забавляват непретенциозната масова публика. Актьорският състав е почти изцяло съставен от жени.

През 2021 година дори не съм учуден от това, което току-що написах. Да, вече не е ненормално по кината да излизат екшъни с повече героини, отколкото герои, и те да са не по-малко интригуващи и динамични. Това е резултатът от тенденцията за предоставяне на равни възможности за двата пола във филмовата индустрия.

Друг резултат е от това своеобразно движение е и създаването на повече екранни звезди от нежния пол, повече разпознаваеми женски лица, които да привличат хората по киносалоните не само с красотата си, но и със способността на героините си да сритат задника на недоброжелателни опоненти от който и да е пол. Звездата на „Кибритлийки“ е ярък пример за такава актриса – тя се казва Карън Гилън.

Надали свързвате лика ѝ с нейното в момента, в който видите едното или пък чуете другото – популярността ѝ все още не е достигнала чак такива нива. Но успехите ѝ през последните години вече са я превърнали в име, на което холивудските студия разчитат, и известността ѝ не спира да расте.

Карън Гилан
Снимка: Getty

Гилън е родена на 28 ноември 1987 година в Инвърнес, Шотландия. Ако английският ви език не е достатъчно добър, че да разпознаете акцента, с който актрисата говори във всичките си медийни изяви, то ярката ѝ червена коса и чертите на лицето ще ви издадат, че е шотландка до мозъка на костите си.

Макар че завършва средно образование в родната си страна, Гилън е принудена да се премести в Лондон, а впоследствие – и в Съединените щати, за да преследва мечтата си да стане актриса. Като много други красиви екранни изпълнителки, по време на следването си в актьорски колеж тя се изхранва с изяви на модния подиум.

Големият ѝ пробив идва през 2010 година, когато получава ролята на Ейми Понд, спътница на главния герой в легендарния британски сериал „Доктор Кой“ между пети и седми сезон. Фантастичната ѝ химия с Мат Смит, който играе Доктора във въпросните сезони, и остроумните сценарии на ветераните Стивън Мофат и Марк Гатис превръщат героинята в любимка на почитателите на сериала.

Находчивият и забавен персонаж позволява на Гилън да демонстрира много от актьорските си качества, както и напълно естественото си приятелско, лъчезарно излъчване, с което печели зрителя както в ролите си пред камерата, така и в медийните си изяви. Но в последващите си проекти актрисата сякаш умишлено бяга от този така лесен за култивиране имидж.

Карън Гилан
Снимка: Getty

През 2013 година тя играе травмираната главна героиня в хоръра Oculus, който дебютира на филмовия фестивал в Торонто, получава положителни оценки от критиците и спечелва 44 милиона долара в приходи при бюджет от едва 5 милиона. Година по-късно пък Гилън влиза в споделената филмова вселена на Marvel в неузнаваемото амплоа на Небула.

Героинята има синя кожа и няма коса, тъй като определени части от главата ѝ са механични. Тя е сестра на Гамора, главната героиня в „Пазителите на галактиката“, изиграна от Зоуи Салдана, и една от дъщерите на космическия злодей Танос, от когото винаги е безмилостно пренебрегвана и отхвърляна.

Карън Гилан
Снимка: Getty/Marvel

Изключително колоритната роля дава възможност на Гилън да се изгуби напълно в персонажа и да създаде портрет на отрицателните чувства с определени Шекспирови нюанси заради семейната динамика около Небула, Танос и Гамора. Макар и да е поддържаща героиня, тя се появява в четири от най-важните филми от огромната поредица на Marvel и всъщност показва забележително емоционално израстване в рамките на екранните си появи.

Шокът за всички, разбира се, идва, когато видят онлайн или по телевизията, че вечно разгневената синьокожа антагонистка се играе от ведра червенокоса шотландка. Но именно в това се изразява таланта на един актьор. Гилън ще играе Небула в поне още два от предстоящите филми на Marvel – „Тор: Любов и гръмотевици“ и „Пазителите на галактиката, част трета“.

Междувременно актрисата продължава да развива имиджа си на изгряваща звезда и екшън героиня, като се присъединява и към друга изключително успешна поредица – „Джуманджи“. В последните два филма от нея, излезели респективно през 2017 и 2019 година, Гилън играе Руби, единственият женски аватар в едноименната видеоигра, на която е кръстена и поредицата.

Карън Гилан
Снимка: Getty

Наред с това да сразява съперници с уменията си по бойни изкуства, героинята позволява на актрисата да играе по няколко различни личности в рамките на едни и същи филм в зависимост от това кой персонаж се превърне в Руби, когато влезе в играта. Това винаги има забавни последствия и позволява на Гилън да демонстрира комедийния си талант редом с утвърдени звезди като Дуейн Джонсън, Кевин Харт и несравнимия Джак Блек.

Всички тези роли, наред с още редица поддържащи изяви в по-слабо разпространени проекти, са превърнали шотландката в звездата, която е днес - напълно способна да получи и да изиграе главната роля в екшън, центриран около нейната героиня. Но талантът ѝ не се изчерпва дори с това.

През 2018 година тя пише сценария, режисира и играе главната роля в драмата The Party's Just Beginning, за която Гилън е номинирана за редица фестивални награди, както и за приз и от Британската академия за кино и телевизия. Сюжетът на лентата е свързан тясно с хуманитарната кауза, която актрисата е подкрепяла най-активно в живота си дотук – превенцията на самоубийства.

В началото на този текст споменах, че на този етап надали свързвате лицето на Карън Гилън с името ѝ, тъй като все още не е на нивото на известност, на което са нейни колежки като Кийра Найтли или Чарлийз Терон. Ако сте стигнали дотук със статията, надали вече ще забравите името или лика на впечатляващо талантливата и красива шотландка. Ала дори и да го сторите, няма проблем – тя сама ще ви го припомня със следващия си хит.

Карън Гилан
Снимка: Getty

Прочетете още от Георги Петров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти