Поредна криза за кралското семейство докато Чарлз и Кейт се възстановяват

Намаляващата кралска работна сила на Великобритания вече усеща напрежението. Измъчвана от здравословното състояние на краля и принцесата на Уелс, монархията не разполага с някои от основните си играчи, които поддържат шоуто – и това е голям проблем и за политиците.

Влиятелният вестник Sun - най-четеният таблоид във Великобритания - в неделя обяви, че кралското семейство е "в криза" на фона на съобщенията, че кралица Камила си взима почивка от задълженията си тази седмица. През последните няколко седмици кралицата консорт се опитва да запълни празнината в кралския дневник, оставен от диагнозата рак на нейния съпруг крал Чарлз III.

►Камила разкри за пръв път как се справя Чарлз с диагнозата рак

9 нови разкрития за кралското семейство от биографията на Чарлз III

Кейт Мидълтън, принцесата на Уелс, в момента също е извън работа, възстановявайки се от направена коремна операция. Принцесата беше снимана от папараци в понеделник за първи път от седмици, а Sky News съобщи във вторник, че тя ще присъства на „Trooping The Colour“ – церемониалното събитие за честване на официалния рожден ден на монарха – на 8 юни.

Това е първият потвърден официален анагажимент на принцесата от известно време насам. Отсъствието ѝ от общественото внимание предизвика трескави спекулации в социалните медии.  Кралски говорител каза пред новинарските организации миналата седмица, че Кейт продължава да се справя „добре“, като същевременно повтори, че ще бъдат предоставени само „значителни актуализации“ относно състоянието ѝ.

Съпругът на Кейт принц Уилям - бъдещият крал - също сякаш стани от обществени прояви в последно време. Той неочаквано се оттегли от възпоменателната служба за покойния бивш гръцки крал Константин през февруари, посочвайки като причина "личен въпрос". Това допълнително разпали пламъците на спекулациите относно кралските особи на Великобритания.

►Какво следва за принц Уилям, след новината за рака на Чарлз III

Майкъл Коул, кралски кореспондент на BBC през бурните 80-те години на миналия век, каза, че последните събития разкриват „колко оголен е сега кралският шкаф“.

Със смъртта на кралица Елизабет II през 2022 г. и заминаването на принц Хари и съпругата му Меган за САЩ през 2020 г. има по-малко членове на кралското семейство, които да са на разположение, когато нещата станат трудни. Братът на краля принц Андрю беше освободен от кралските си задължения през 2019 г. заради скандал около връзката му със сексуалния престъпник Джефри Епщайн.

Усещането за отсъствие създава главоболия и за избраните политици - особено в година на избори. С предизборния бюджет, който трябва да бъде изготвен в сряда, и спорното миграционно законодателство, което преминава през парламента, британските законодатели в момента са доста заети и биха могли да минат и без кралската драма.

Чарлз е държавен глава на Великобритания, но ролята му е до голяма степен церемониална. Той официално назначава министър-председателя и други министри, открива сесии на парламента, дава кралско одобрение на приетите законопроекти и приема входящи и напускащи посланици. Дики Арбитър, бивш кралски прессекретар на Елизабет II, посочи, че голяма част от тази работа все още се „върши“ от Чарлз.

►Крал Чарлз III с първи думи на фона на битката си с рака

 „Само защото не ги виждаме по пътя, това не означава, че не работят“, каза Арбитър за кралските особи, като посочи, че кралят е преглеждал кутии с държавни документи и се е срещал с премиера Министър Риши Сунак, включително лице в лице миналия месец.

„Той работи зад кулисите и това са видовете задачи, които не се появяват в съдебния циркуляр“, каза той, като се позова на публичния списък с ангажименти, публикуван всеки ден от кралските домакинства.

И все пак кралските особи на Великобритания отдавна са наясно с необходимостта да бъдат видими, за да бъдат ефективни. Съобщава се, че покойната кралица е казала: „Трябва да ме видят, за да ми повярват.“

Бившият правителствен сътрудник, цитиран по-горе, казва, че отсъствието на кралските особи може да удари общественото настроение: "Ако хората са притеснени, несигурни или загрижени за състоянието на монархията, мисля, че това оказва влияние върху настроенията относно управляващата партия и като цяло върху начина, по който хората се чувстват“.

9 нови разкрития за кралското семейство от биографията на Чарлз III

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти