Коледа с Гала: за голямата сбъдната мечта, детските спомени и смисъла на празника

гала
Снимка: NOVA

Вяра Иванова

Декември е, а това означава, че коледните празници чукат на вратата. Време е за първи снежинки, домашен уют, споделеност, добрини, аромат на домашно приготвена храна и много, много щастливи семейни моменти.

В чест на най-светлия християнски празник, няколко известни дами ни канят да надникнем в тяхната семейна Коледа. Разказват ни за най-милите си празнични спомени, дават ни любимите си коледни рецепти и ни споделят какво е значението на Коледа за тях.

Днес ви срещаме с Гала - слънчевата водеща на "На кафе", която ни се усмихва всеки делничен ден от ефира на NOVA. В специално празнично интервю за Edna.bg, Гала ни разказва за най-милите си детски спомени, свързани с Коледа, за сбъднатите мечти през изминаващата година, както и за това какъв смисъл носят празничните дни за нея.

***

Кой е най-милият и скъп коледен спомен, който пазиш?

Много обичам това време от годината, защото се събираме с най-скъпите ми хора. Аз съм родена във времето, в което Коледа не се празнуваше, отбелязвахме Бъдни вечер. Така че повечето ми мили спомени са от Бъдни вечер. Това ми беше много, много любимо време. Събирахме се в дядовата къща заедно с всичките ми братовчеди и лели, ухаеше на коледни сладкиши, на канела и ванилия. Винаги храната се сервираше в най-красивите сервизи, трапезата беше приказна, а за нас, децата, това беше време на пълно безгрижие. Ние сме много голяма фамилия от страна на майка ми, с много братовчеди. Никой не искаше нищо от нас, играехме по цял ден навън на студа и снега, прибирахме се премръзнали и сядахме край красивата трапеза заедно с всичките ни близки. Всички тези мили спомени топлят сърцето ми до ден днешен.

Кой е най-специалният подарък, който си получавала за Коледа?

Спомням си един много специален подарък от детството, който бе оставен под елхата. Беше една касичка, в която бях влюбена. Червена касичка, приличаща на сейф, отваряше се с набиране на цифри. Бях много впечатлена и много си я обичах. Събирах в нея не монети, а детски съкровища, разни малки, но ценни за мен неща, които исках да си запазя. Само аз знаех кода. Истината е, че тя можеше да се отвори с поглед, но за мен беше много специално, че само аз знаех онези 3 цифри, с които се отваряше.

Кой е любимият ти коледен филм?

Нямам конкретен любим коледен филм, но с удоволствие си пускам онези романтични филми, които въртят всяка година. В това време на годината съм настроена романтично и сантиментално, като повечето хора, и с радост гледам подобни неща.                                                                               

Коя е любимата ти коледна песен?

Обичам коледните песни, дори и тези, които се въртят толкова много, че звучат в главата ти, ако се събудиш през нощта. Любим изпълнител ми е Nat King Cole.

Коя е коледната традиция, която винаги спазвате у дома?

Винаги спазваме бройката за блюдата на трапезата за Бъдни вечер. Всяка година с дъщеря ми се борим кой ще сложи повече неща на масата. И накрая от 9 или 11, ястията стават 19, 21, какво ли няма на трапезата. Но няма против, аз обичам постна храна и с удоволствие си хапвам.

Без какво не може една Коледа?

Коледа не може без суматохата, без усмивките. Огън във всичко е Коледа. Във взаимоотношенията, в любовта, пламък в камината, в караниците дори „Ти защо сготви това“, „Защо не купи онова“. Целият този плам и огън, които има във всичко, което се случва около тези празници, си го обичам и мисля, че без него не може. Не си представям празници, в които е тихо, в които никой не говори. Макар да казваме „тиха нощ, свята нощ“, обстановката в празничния ден трябва да е шумна и огнена. За мен такава трябва да бъде Коледа.

Сподели ни твоя любима коледна рецепта

Пълнените чушки с боб са голям специалитет в нашето семейство. Те са по специална рецепта от врачанския край, родното място на баба ми и дядо ми. Всички правят пълнени чушки за Бъдни вечер, но тази рецепта е наистина специална и много вкусна! За Коледа имаме традиция да правим капама. Тя не е нито от врачанския, нито от плевенския край, където аз съм отрасла. Приготвяме типична банска капама в голям глинен гювеч, пече се цяла нощ и всички чакаме с нетърпение този коледен обяд.

гала
Снимка: NOVA

Какво искаш да ти донесе тази година Дядо Коледа?

Пожелавам си спокойствие и да нямам тревоги. А ако съм спокойна и нямам тревоги, това означава, че близките ми са здрави и с тях всичко е наред. Пожелавам си именно това – всички хора, които обичам, да бъдат живи и здрави. В материален план тази година ми се случи нещо много хубаво – една къща, за която си мечтаех отдавна, вече е факт, остава много малко, за да се довърши. Така че си пожелавам много хубави мигове там, заедно със скъпите на сърцето ми хора.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти