Мария Касимова-Моасе за Edna: “Aко мога да направя коледно чудо, то е доброто да се случва винаги”

мария касимова моасе
Снимка: Снимка: Виолета Апостолова

Алексия Петрова

Коледа е времето, в което най-силно осъзнаваме кои са важните неща в живота - семейството, любовта, топлината на дома и споделените истории. Всеки празнува Коледа по различен начин, но едно нещо винаги си остава едно и също - усещането за святост и уют. Магията на Коледа и любовта към хубавите истории са нещата, които водят до създаването на празничния сборник „Нашата Коледа“ на Издателство Сиела. В него можем да прочетем 17 български коледни разказа. Съставителят Захари Карабашлиев е събрал текстове на повече и по-малко познати имена. Така „най-вълшебното време“ на годината оживява през чувствителността и таланта на всеки от пишещите. 


Сред талантите, включили се в създаването на сборника, откриваме и журналистиката и писателка Мария Касимова-Моасе с един меланхоличен коледен разказ. В тишината на една празнична нощ разбираме много за същността на хората по Коледа, за копнежите и за душевното богатство. Специално за Edna, Мария Касимова-Моасе сподели какво е нейното усещане за Коледа, какви са любимите ѝ спомени от празника, както и какви са семейните традиции, които предава на дъщерите си.

сиела книга
Снимка: Снимка: PR архив Издателство Сиела

В разказа Ви „Отражения“, включен в сборника „Нашата Коледа“, описвате една жена, за която празникът не е повод за радост, а по-скоро за тъга. Противно на всеобщия коледен дух, мнозина се чувстват още по-зле емоционално поради една или друга причина. Какво бихте казали на хората, които са самотни по време на коледните празници?

Да, в моя разказ всъщност има само една млада двойка, която е щастлива в коледната нощ. Защото са влюбени, защото за тях всичко точно започва. Но Коледа има и едно друго, меланхолично, а понякога и направо тъжно лице.

Какво правят хората, които нямат семейство и нямат никого? Каква е Коледата на хората, които са загубили любовта си поради нехайство и защото са ранявали, смятайки че другият винаги ще издържа на самотата? Каква е Коледата на онези, които са загубили дома си? И каква е тя за хората, които са загубили душата си? Кой е по-беден - онзи, който стоварва старите книги от откраднат дом до кофите за боклук или онзи, който няма дом, но въпреки това ще прибере книгите там, където е - на улицата дори?

Бъдни вечер за мен и моето семейство винаги е било времето, в която си казваме кой какво постигна през изминалата година и кой какво иска да постигне в следващата. Казваме си хубавите неща, които ни радват, че в този живот се е случило да сме заедно. Има хора, които са загубили това или никога не са го имали. Не знам дали имам нещо специално да им казвам. По-скоро бих искала да ги прегърна и през тази прегръдка да им кажа, че всичко ще бъде наред. Дори и да не е, много е важно да го чуеш и да го усетиш. Това е надеждата.
 

Краят на годината е винаги времето за най-много благотворителни инициативи, но нужда да помагаме има през цялата година. Какво е необходимо, за да правим по-често усилия в тази посока?

Не обичам кампанийната доброта. Но си давам сметка, че ако за някого тя може да се прояви само на такива празници като Коледа и Великден, важното е, че поне се е проявила.

Трябва малко да си припомним човешките състояния, които всеки е преживявал в жоивота си лично - самота, безлюбовие, безпаричие, страх, безнадеждност, яд, самосъжаление… Трябва да си припомним, че сме крехки, че сме раними, че сме смъртни. Че сме тук за някакви си никакви десетилетия, които често не стигат да се отброят и с пръстите на двете ни ръце. В тази своя мигновеност обаче можем да направим много прекрасни неща.

Като например да се свързваме с човешките истории. Всеки от нас е един сюжет. Разхождаме се ежедневно между живи сюжети, между пулсиращи истории, от които можем да станем част или поне можем да помогнем да се случат по-щастливо и по-смислено. За мен това е мотивация - да се намесиш в нечий разказ и да го промениш за добро. Времето ни е овълчено, но това може да го каже за своето време всяко едно поколение. Значи не времето е овълчено, а ние сме. Тогава да поработим върху себе си.

мария касимова моасе
Снимка: Снимка: Виолета Апостолова

В един друг свой коледен разказ говорите за илюзиите около Дядо Мраз, когато Вие сте била малка, и сега, когато Ви се налага да влизате в неговата роля. За предпочитане ли е семейството да поддържа вярата на децата в Добрия старец, или е по-добре да знаят отрано, че друг носи подаръците?

Дядо Мраз и Дядо Коледа са образите, които ни държат цял живот за надеждата, за мечтата, за вярата, че всичко в крайна сметка ще бъде добре. Мисля, че децата чудесно осъзнават сами за себе си в един момент, че добрият старец реално, физически не съществува, но вярваме в него, защото го носим в сърцата си. Вероятно така е с вярата - не вярвам някой да си мисли, че Бог е белобрад старец, който седи в някакво гигантско небе и ни гледа под брадата си. Но наричаме Бог онзи сбор от неща, които искаме да бъдем. Аз предпочитам да вярвам в Дядо Коледа, затова и никога в прав текст не съм казвала на децата си, че той не съществува. Те сами са стигнали до своя Дядо Коледа, убедена съм.
 

Кой е най-щастливият Ви детски спомен от Коледа?

Как сме у дома в панелния ни апартамент, аз съм в балетна рокля и с диадема на умиращия лебед (голям рев беше да я получа и в крайна сметка една колежка на баща ми ми подари такава пухена диадема), топло е, елхата е с цветни лампички и аз настоявам да стоим на тъмно с нейните светлинки, татко разчупва питката и на мен винаги ми се пада паричката, бобът и сармите на мама са съвършени, звъни се на вратата, аз тичам да отворя, а пред вратата, на черджето, заварвам само красиво опакован подарък и все не мога да стигна достатъчно бързо, за да видя самия Дядо Мраз, затова крещя името му по стълбите, входът кънти с гласа ми, а татко ми обяснява как Добрият старец има адски много адреси в тази нощ и затова бърза като вятър и не можем да го видим… И как тогава прибираме подаръка, малко съм разочарована, че пак съм изпуснала истинския Дядо Мраз и никак не съм забелязала, че винаги, когато се звъни на вратата, някой от родителите ми го няма… После съм най-важната на вечерта - разкъсвам хартията на подаръка, радвам му се, не мога да се разделя с него… и е сигурно, и е уютно, и е с мама и татко…

коледа елха
Снимка: Istock

 

Какво смятате, че се промени в Коледата от преди?

Моята се промени само в това, че вече аз съм носителят на традицията в семейството ни. Събираме се с децата, чакаме полунощ, за да си разменим подаръците, не бързаме, слушаме до безкрай коледни песни и се украсяваме по нелеп начин с рогца, камбанки и мегаголеми очила и ни е хубаво, че в тази вечер не чакаме нищо, освен само и единствено хубаво. В моето детство Коледа се празнуваше тайно, заради комунистическия режим. Но всички я празнуваха, дори и само във вид на специалното меню.

Днес може би Коледата е малко повече кичозна, малко повече подчинена на китайската дребна индустрия, която ни залива с глуповати аксесоари, но… все си е Коледа.
 

коледа елха
Снимка: Istock

Знаем, че сте омъжена за французин и в книгите Ви обичате да описвате сблъсъка между френските и българските нрави. В този смисъл, как френското и българското се сблъскват по отношение на традициите по Коледа и къде се срещат?

Да, в семейството на съпруга ми не се празнува Бъдни вечер. На самия коледен обяд обикновено се ядат неща, които се приемат за по-деликатни и луксозни - гъши пастет, черен хайвер, пушена сьомга, джинджъров хляб. Пие се шампанско, масата е красиво подредена, всички са облечени хубаво и елегантно. Моите френски роднини не са религиозни хора (аз също не съм), така че са добре дошли традициите на всеки от семейството. В този смисъл и моите зелеви сарми в гювеч, моят бял боб и моят тиквеник са били част от изискания коледен обяд, наред с черния хайвер и шампанското. Намирам това за истински красиво и смислено.

жена коледа уют зима
Снимка: iStock

Какво смятате, че сте успели да възпитате у дъщерите си по отношение на Коледа?

Надявам се да са запомнили традицията и да я спазват един ден в своите семейства. От страна на майка ми имаме един много странен обичай за Бъдни вечер. В края на вечерта, преди десерта, взимаме панера с плодовете, в който има още ядки и парички, и си го предаваме един на друг. Всеки, който държи панера, казва “Като крада, никой да не ме види, като крадат, всички да ги видят!”. Айде де! Откъде, защо и как имаме този малък обичай в нашия род, идея нямам, но го спазваме всички - и в семейството на моя вуйчо също го спазват, защото то идва от общия ни род там. Винаги ми е много смешно, когато казваме това, защото то е в разрез с всякаква вяра и морал, та явно в рода ни “издънките” също са почетени, хаха…

Имате ли мечтана коледна или зимна дестинация – такава, на която вече сте били, или искате да посетите?

Навсякъде ми се ходи. За мен Коледа е сняг, огън, горещ чай, пухкав пуловер, хубава книга или филм, гледан с любимите ми хора, по време на който да си се смеем, да плачем, да си шъткаме…Не ми се ходи на организирани туристически събития, посветени на Коледа - предпочитам да е домашно, лично. Затова и зимното пътуване не ми е свързано със самата Коледа, а със зимните дни след нея. Бих отишла в Лапландия, но когато Дядо Коледа вече си почива. Няма да го притеснявам, просто ще съм наоколо в снега.

коледа елха
Снимка: Istock

Ако можехте да направите едно коледно чудо и да промените нещо, какво би било то?

Като дете винаги се чудех защо в приказките, дето дават право на три желания, никой не се възползва поне от едно от тях и да поиска всичките му желания оттук нататък да се сбъдват. Е и днес така - ако мога да направя едно коледно чудо, бих направила така, че добрите чудеса да се случват винаги. Но всъщност тогава пък вече няма да ги приемаме за чудеса, нали така? А е важно да вярваме в чудото. Така че в несбъдването има поезия, защото има мечта. И така пак стигаме до най-голямото чудо на човека - способността му да мечтае. После, както идва Възкресението, идва и сбъдването на мечтата. Просто трябва да дойде пролетта.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти