Коледа с Мира Иванова: "Най-специалният подарък бе да чуем сърцето на сина ни за първи път"

Мирослава Иванова
Снимка: NOVA

Вяра Иванова

Декември е, а това означава, че коледните празници чукат на вратата. Време е за първи снежинки, домашен уют, споделеност, добрини, аромат на домашно приготвена храна и много, много щастливи семейни моменти.

В чест на най-светлия християнски празник, няколко известни дами ни канят да надникнем в тяхната семейна Коледа. Разказват ни за най-милите си празнични спомени, дават ни любимите си коледни рецепти и ни споделят какво е значението на Коледа за тях.

Днес ви срещаме с Мирослава Иванова - един от любимите журналисти в ефира на NOVA. Водещата на "Здравей, България" ни се усмихва всяка сутрин от екрана, а днес споделя специално за Edna.bg какво я кара да се усмихва на Коледа и коя е новината, с която иска българите да се събудят на 25-ти декември.

***

Кой е най-милият и скъп коледен спомен, който пазиш?

Сигурно смеха и вълнението на сина ми и племенниците ми, когато бяха по-малки. Нетърпението им преди празника, очакването им Дядо Коледа да звънне на вратата. После един голям червен чувал, пълен с подаръци. И влизащи и излизащи от него щастливи деца. Всяка година се събираме за Рождество в дома на моите родители. И пазя спомена от всяка Коледа у дома, шетането на мама, китарата на татко и ние, които никога не сме гости там.

Кой е най-специалният подарък, който си получавала за Коледа?

Не беше подарък, а чудо. И малко след Коледа преди 17 години. Тогава за първи път чухме сърцето на сина ни. Гледахме в един монитор в кабинета на д-р Рени Ковачева и аз все още не осъзнавах, че това е началото на пътешествие, за което ще благодаря, докато дишам.

Кой е любимият ти коледен филм?

Мисля, че „Наистина любов“. Той е магия в двойна доза – вълшебството на празника и приказката на „агонизиращите от любов“ герои във филма. Щастлива агония е това. Сто пъти съм го гледала и всеки път е едно и също - умирам от смях с Хю Грант и нелепия му танц и плача с Ема Томпсън, току-що разбрала, че красивото колие с форма на сърце, купено от съпруга й за Коледа, всъщност е за друга.

Коя е любимата ти коледна песен?

Харесвам ги повечето, дори и най - досадните. Какво е Коледа без тях?!

Мирослава Иванова
Снимка: NOVA

Коя е коледната традиция, която винаги спазвате у дома?

Ревниви сме към традициите. Броя на ястията на Бъдни вечер, содената питка, сутринта да отидем в църквата… Мисля, че само аз развалям традициите и нарушавам правилата, защото винаги настоявам подаръците да идват по-рано. Заради децата, разбира се 😊

Без какво не може една Коледа?

Без обич. А това значи без близките, без семейството и приятелите. Те са празникът във всеки дом. Коледа е напомняне, че смисълът е в тях и в любовта помежду ни. Това е спасението в тоя луд свят. Тя е посланието. Тя е чудото.

Сподели ни твоя любима коледна рецепта

Сарми, но не с кайма, а с парченца месо и с много подправки. И туршия, в която задължително да има зелени домати.

Какво искаш да ти донесе тази година Дядо Коледа?

Моля се за здраве за всички. Останалото е под чертата. Но ще се радвам от сърце и на всичко друго, което ще намеря в червения чувал пред вратата. 😊

Мирослава Иванова
Снимка: NOVA

Какъв за теб е смисълът на Коледа?

Да сме заедно. Да се смеем. Да се снимаме под елхата със смешни чорапи. Да се съберем десет човека на неудобен диван и да гледаме „Сам вкъщи“. Да мечтаем за пътувания, които едва ли ще ни се случат, но толкова ни се иска. Да говорим за морето, докато навън е минус 5. Да не си помислим за нищо извън този дом, защото всичко, което ни трябва в този момент, е в него. И да тъгуваме, когато си тръгваме. Всъщност е много просто.

Коя е новината, с която ти се иска да събудят българите на 25-ти декември?

Искам да свърши войната. Това не е коледно желание или поръчка за празниците, а постоянен вик, крясък. Войната е език, който не разбирам. В нея има някаква извратена логика, която не проумявам. Тя взриви и последната ни илюзия, че светът все пак е друг. Няма да има покой, докато тя е тук. Никой никога няма да намери оправдание за нея, опрощение също.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти