Златните правила за хранене на Индра Деви - жената, доживяла до 103

Евгения Петерсон, известна в целия свят като Индра Деви, е една от първите жени, практикуващи йога, която освен това популяризира йогата в много страни по света.

Евгения Лабунска-Петерсон е родена през 1899 година в Рига, в семейство на банков служител от шведски произход и известна руска оперетна актриса.

Тя няколко пъти е променяла живота си из основи.

Говорела е 12 езика и определяла като своя родина три страни – Русия, където се е родила; Индия, където се е „преродила“; и дружелюбната за нея Аржентина, където прекарва последните 17 години от живота си.

Индра Деви е обиколила половината свят, познавала се е с много холивудски звезди, индийски философи, както и партийни величия. Сред нейните ученици са Мерлин Монро, Грета Гарбо, Рита Хейуърт и други известни актьори от 40-те години на миналия век.

Умира през 2002 година в Буенос Айрес, доживявайки до 103 години.

В една от своите книги Индра Деви описва принципите на хранене, които е спазвала самата тя и е препоръчвала на учениците си, а също коментира глобалните проблеми с нездравословното хранене.

Вижте тези 27 златни правила за хранене за дълголетие в галерията ни ТУК >>>

Когато е на 93-годишна възраст Индра Деви разказва в интервю за своя хранителен режим:

„Аз съм вегетарианка от много години, ям един път на ден, понякога – два пъти. След ставане от сън изпивам 200 мл вода с лимон, която съм приготвила от вечерта. Закуската ми е чашка соево мляко или кафе от зърнени култури. Малко бадеми и стафиди. Грейпфрут или портокал, който ям заедно с бялата ципа, а понякога и с кората. Пия много вода, ям пресни сезонни плодове и пия зеленчукови сокове. Преди сън също изпивам чаша вода. Понякога обядвам и обядът ми се състои от една от следните храни: зеленчукова супа или зелена салата; един сварен или суров зеленчук; порция кафяв ориз; печен небелен картоф с малко растителна мазнина или соев сос. Понякога за обяд хапвам домат със сирене, яйце или йогурт с мед и покълнала пшеница.

За глада сред изобилието

Всички знаем, че заедно с въздуха и водата храната е необходима за поддържане на здраво, младо и силно тяло. Нима не е парадоксално, че Америка, най-богата страна в света, най-много страда от неправилно хранене, „гладувайки“ на фона на изобилието… Защото, въпреки че хората масово преяждат, в организма попада само храната, която може да бъде разложена на съставните си части и усвоена. Ако не отговаря на тези условия, храната се превръща в отрова.

храна
Снимка: Thinkstock

Храната на съвременния човек е твърде безжизнена и изкуствена. И затова и здравословното състояние на хората става все по-окаяно.

За бездействието и незнанието

Често чуваме за наши приятели и близки, заболели от диабет, астма, артрит, рак. Или за хора в разцвета на силите си, попаднали в клиники за душевноболни или внезапно починали от инфаркт. При това тези хора са смятали, че напълно здрави. Ние не се замисляме за всичко, което се случва с нас, но то не е случайно, а неизбежен резултат от отравянето на организма с всички тези токсини, натрупани в резултат от неправилното хранене и начина на живот.

Плашим се от тези факти. Но какво предприемаме? Последствията от неправилното хранене не се проявяват веднага като болестно състояние. Може би затова ние рядко правим връзка между прогресиращите заболявания и храната, която консумираме.

Колко от знаещите и образовани хора разбират, че болести като простуда, астма, артрит, полиомелит, сърдечно-съдови заболявания и психически разстройства всъщност са причинени от отравянето на организма с тези токсини? Много малко от тях.

За своето хранене

В моя дом никога няма да видите нищо консервирано, пакетирано, рафинирано или обработено. Използвам пълнозърнесто брашно и кафяв (необработен) ориз; вместо захар – мед; какао и шоколад също отсъстват от кухненските ми рафтове. А и лично аз съм равнодушна към десертите.

Обикновено пия напитки от цикория със сурово козе мляко или соево мляко, чай от различни билки, пресни зеленчуци и сокове и много вода с лимон. Лимонът използвам и вместо оцет. Ям всички сезонни зеленчуци, подправени с пресни или изсушени билки, лук и чесън.

Виждала съм невероятни трансформации и оздравяване у хора, които са започнали да се занимават с йога и са променили хранителния си режим. В това число съм и аз.

Всеки човек само може да спечели от разумното и балансирано хранене, защото неправилното хранене бавно, но сигурно съсипва здравето.

Затова, ако искате да си върнете доброто здраве и да го запазите за по-дълго, не пренебрегвайте следващите правила, които съм спазвала в моето ежедневие.

Вижте тези 27 златни правила за хранене за дълголетие в галерията ни ТУК >>>

Прочетете още:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти