Сладкото, което ни разболява: 10 начина да победите зависимостта от захарта

Пристрастени ли сте към захарта? Отговорите могат да варират от „Не, просто обичам да хапвам нещо сладко от време на време“ до „Ако нямам десертче подръка, съм способна на убийство!“.

Дали любовта ви към сладкото се е превърнала в зависимост, от която трябва да се отървете– това може да разберете, ако отговорите на един-единствен въпрос: Случвало ли ви се е да не сте гладни, но все пак искате да хапнете?

Ако установите, че търсите определени - особено сладки, храни, дори когато не сте гладни, значи изпитвате копнеж за захар. И причината се крие както в процесите в организма, така и в мозъка ви.

По принцип гладът възниква, защото нивата на кръвната ви захар се нормализират.

Да речем, че сте започнали деня с нещо сладко, рафинирани въглехидрати или газирана напитка или плодов сок. В отговор на това организмът отделя инсулин, за да помогне на тялото да преработи и изравни количеството захар в кръвта ви.

Тялото ви обаче започва да се паникьосва, защото е произвело твърде много инсулин. Затова започва да копнее за захар, за да балансира нещата. И така се насочвате към шкафа с десертите, макар че тъкмо сте обядвали.

Както вече казахме, причината за пристрастеността към захарта се крие и в мозъка. Всички сме чували, че десертът не е за стомаха, а за душата, защото ни доставя незаменима наслада. И това твърдение съществува с основание.

Вероятно мислите, че хапването на нещо сладко е въпрос на избор. Но изследвания сочат, че удоволствието от захарта може да доведе до истинска зависимост.

кафе сладко
Снимка: iStock

Доказано е, че захарта, бялото брашно и рафинираните въглехидрати активират онази част от мозъка ви, където се намира центърът на удоволствието. Същата част, която светва, когато зависимите от хазарта или алкохолиците изпитват желание.

Всяка зависимост има цикъл, който е трудно да бъде прекъснат. Отказването от захарта е трудно, защото не просто се отказвате от вреден навик. Вие се борите с центъра на удоволствието в мозъка си.

Затова не водете борба със себе си, а научете тялото и мозъка, че има начин да са удовлетворени, но без захар

Най-добрият начин да се освободите от нежелан навик не е да се опитате да го загърбите напълно, а да го заместите с друг, който обаче е полезен.

Ето ги и нашите 10 прости съвета, с които можете да победите своята зависимост от захарта и да се храните само тогава, когато наистина сте гладни:

10 начина да победите зависимостта от захарта

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти