Не запържвайте пресния лук и чесън

Не запържвайте пресния лук и чесън
Снимка: Thinkstock

Идва времето на пресните лук и чесън. Те са едни от основните продукти, с които се приготвят пролетните ястия. Въпреки неприятния им аромат ястията с тях се приготвят лесно и са повече от апетитни. Тези ястия имат лек, приятен и неповторим вкус, който може да се постигне само през пролетта.

Качествата на пресния лук се доближават много до тези на стария кромид лук. Препоръчва се да се употребява бързо, след като се откъсне от градината или се купи от магазина. Това е така, защото е много крехък и най-податливи на разваляне са перцата му.

Снимка: Thinkstock

В противен случай трябва да съхраняваме лука по-старателно. Много е важно лукът да се измива непосредствено преди ползването му, защото зелените пера ще омекнат и ще се разкашкат. Не се съхранява в найлонови торбички, защото се спарва и задушава.

Пресният чесън е много богат на витамини, сред които са В5, С, калций, цинк, желязо. Също не се съхранява в найлонов плик както лука. Може да се прибере на тъмно и прохладно място, в противен случай пресният чесън се разваля до 10 дни.

Снимка: Thinkstock

При готвенето с пресен лук и пресен чесън не трябва да се прекалява с тяхното количество. Въпреки полезните съставки, които имат, тяхната консумация не се препоръчва за хора с нестабилни стомаси, гастрити и язви.

Най-полезно при приготвянето им в ястия е да се задушат, а не да се запържат тези зеленчуци.

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Представителите на кой зодиакален знак не можете да понясяте?

Абонамент