Край на диетите: интуитивното хранене ще промени живота ви

интуитивно хранене
Снимка: iStock

Представете си, че един ден докато сте под душа, започва да ви пада косата и то доста повече от нормалното. Отначало не ви прави много впечатление, но в следващите няколко седмици тенденцията се повишава и вече започват да се отделят цели кичури. И какво правите? Отивате при специалист, който ви преглежда и ви предписва лекарство против косопад. Това лекарство е цяло чудо:за 2 месеца си връщате хубавата, здрава коса обратно. Уловката е, че можете да взимате това лекарство в продължение само на тези два месеца и след като го спрете, губите толкова коса, колкото преди, че и отгоре.

Ще се обвините ли, че не сте взимали лекарството правилно? Че вие (не) сте направили нещо, за да се провалите? Разбира се, че не.

Същото е и при диетите. Връзката между диетите и качването на килограми (т.нар. йо-йо ефект) е толкова силна и сигурна, колкото пушенето и заболяванията на белите дробове. 

Да „предпишеш“ диета на човек с наднормено тегло е като да предпишеш скачане на въже на човек със счупен крак. Така че не бъдете разочаровани от себе си, когато не издържите на натиска на някоя диета или качите килограми след това. А приемете, че диетите (почти) винаги ще разочароват вас. Както вероятно са го правили и продължават да го правят през голяма част от съзнателния ви живот: много от нас и близките ни са на вечна диета.

Една от алтернативите, които си струва да проучите, е анти-диетата, наречена интуитивно хранене. Интуитивното хранене се противопоставя на културата на диетите, която може да породи хранителни разстройства или просто „разстроено“ хранене, проблеми със самооценката, депресия и още куп други проблеми, които можем да избегнем. Вместо това се фокусира върху това наистина да си подарим щастлив и максимално здравословен начин на живот.

Интуитивното хранене е рамка на отношение към храната, която се грижи за индивидуалните потребности на всеки, базирано е на научни доказателства и най-важното: цели да помогне на хората да възвърнат доверието в тялото си. Разбира се, както всяка друга рамка, то не е за всеки. Свикването с него изисква време, търпение, емоционална сила и да се отучим от много идеи, които са вкоренени в нас от години.

Вижте 10-е принципа на интуитивното хранене, за да прецените сами за себе си:

Десетте принципа на интуитивното хранене: анти-диетата, която си струва

 

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти