Как да спрем и успокоим отрицателните мисловни спирали

тревожност депресия паник атаки
Снимка: iStock

В момента светът е в изключително труден период. С толкова много несигурност и страх в новините, не е чудно защо толкова много от нас преминават през най-лошите сценарии на страшни мисли и чувства. Ето защо когато попаднем в тази отрицателна заешка дупка, може да бъде толкова трудно да се измъкнем от нея.

„Негативните мисли образуват спирала, когато се превърнат в модел и го наричаме „капани на мислене“ или „безполезни стилове на мислене“, казва д-р Елена Турони, психолог и съосновател на My Online Therapy пред SheKnows.

„Някои от най-често срещаните са катастрофизиране (предсказване на най-лошия сценарий), черно-бяло мислене (виждане на нещата в крайности – добри или лоши, положителни или отрицателни) и емоционални разсъждения (когато основаваме възгледа си според това как се чувстваме, а не според фактите).“

Опасността от негативни мисловни спирали, казва Турони, е, когато започнем да вярваме на всичко, което мислим.

„Мислите не са факти. Но когато попаднем в капан на безполезен стил на мислене, нашите негативни мисли влияят върху това как се чувстваме и как се държим“, казва тя. „Можем да се окажем в капан в негативен цикъл, в който започваме да действаме според изкривените си мисли, което засилва собствената ни вяра в тях. И така цикълът продължава.“

И така, как да се отървем от тези негативни цикли и да се върнем към мира в умовете си и приемането на фактите? Прочетете тези няколко съвета на специалистите:

6 начина как успокоим отрицателните мисловни спирали

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти