Наслада за сетивата и лек за тялото: несравнимите ползи на турския чай

турски чай
Снимка: iStock

Ако отидете в Турция, сигурно е, че ще се сблъскате с една неотменна традиция. По улиците, пред магазините, в кафенетата местните често са седнали около ниски масички и пият чай в малки стъклени чашки. Лъжичките спокойно разбъркват напитката и потракват по ръбовете на чашата. Почти всеки се е потопил в този малък ежедневен ритуал. Това е нещо, с което турците наистина се гордеят и изразяват истински култ към него. Каква обаче е тази напитка и защо е толкова почитана от турските ни съседи?

Какво представлява турският чай?

Турският чай е черен чай, който се отглежда по източното черноморие, където почвата е изключително плодородна, а климатът мек и благоприятен. Когато растението е готово, листенцата му се берат, старателно се изсушават, след което от тях се приготвя вкусният ароматен чай.

турски чай
Снимка: iStock

По автентична рецепта в Турция чаят се пие силно подсладен с бучки захар. Спрямо концентрацията на този вид чай, той се дели на три вида – açıkorta или tavşan kanıAçık се казва, когато чаят е светъл и по-лек, orta е чай, който е среден или нормален по степен на концентрация, а tavşan kanı е силен, силно концентриран чай, със силен аромат. Той е наричан от турците „заешка кръв“, заради тъмночервения си цвят. Черният чай е богат на кофеин и действието му е равносилно на това на кафето.

Защо обаче да пиете черен чай или така наречения турски чай? Със сигурност единствената причина за консумацията на топлата напитка не е само несравнимият комфорт, който носи тя. Съществуват множество положителни за здравословното ни състояние преимущества, заради което е добре да пием именно черен чай.

турски чай
Снимка: iStock

В този вид чай се съдържат ужасно много полезни съставки като кофеин и антиоксиданти (катехини, танини, гуанини и ксантини). Съдържат се още аминокиселини, протеини, минерали, флуорид и полифеноли. Освен, че е с изключително приятен вкус и с наситен аромат, той е известен с това, че е беден на калории. Затова е много популярен сред феновете на здравословния начин на живот и дори е предпочитан пред кафето.

Чай според кръвната група

За какво ни помага турският чай?

Фитохимикалите, които се съдържат в растението черен чай, действат заздравяващо на костите, предпазват от развитието на артрит и остеопороза.

Изобилие от антиоксиданти. Всички знаем колко са полезни антиоксидантите – в черния чай те наистина са изключително много като състав. Действието им предпазва ДНК-то от увреждане, предизвикано от химикали или тютюнопушене. Смята се, че именно антиоксидантите пазят организма от появата на някои видове рак. Антиоксидантите намаляват риска от възпаления в кръвоносните съдове. Също така са и изключително подходящи при диети и желание за отслабване.

турски чай
Снимка: iStock

Действа благотворно на имунната ни система като я подсилва и подобрява. Танините, съдържащи се в черния чай, са доказали своята сила в превенцията от грипни и вирусни състояния.

Интересното при черния чай е че благодарение на една от съставките си – L-теанин, той действа едновременно успокояващо, намалява нивото на стрес и помага при главоболие, но и същевременно подобрява концентрацията.

Този вид турски чай има силни противовъзпалителни свойства. Благодарение на тях той има силата да намалява риска от появата на сърдечно-съдови заболявания.

Това са само част от предимствата на турския чай. Както ви разказахме това е черен чай, който понякога се примесва с други съставки за получаване на по-интересен вкус. Нашият съвет е да се потопите в ритуала на консумиране на турски чай и да оставите сетивата ви да се насладят на несравнимия му аромат.

турски чай
Снимка: iStock

Споделяме с вас класическата рецепта за приготвяне на вкусен и полезен турски чай:

Необходими продукти:

- турски чай - 5 с.л.

- захар - на вкус

Начин на приготвяне:

За приготвянето на традиционен турски чай ще ви трябва двоен чайник или два чайника един върху друг.

Напълнете долния чайник с вода, а в горния сложете черния чай. Сложете да се вари на умерен котлон, като трябва да се вари 5 минути след завирането и да се снеме от котлона.

Оставете чайниците да починат за 1 минута, след което залейте чая в горния чайник с 2 пръста вода от долния. Върнете отново чайниците на котлона един върху друг и запарете за 15-20 минути на слаб котлон.

Разпределете чая в прозрачни стъклени чашки и го поднесете горещ, като подсладите на вкус.

5 ползи за здравето, ако пиете чай всеки ден

 

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти