Оръжие срещу акне и бръчки: изненадващите ползи на зеления чай за кожата

Изложена ли е кожата ви на прах, замърсяване и тежки UV лъчи? Станала ли е безжизнено, имате ли тъмни петна, акне или бръчки и пък е прекалено мазна или твърде суха на допир? Разбира се, кожата ви се нуждае от помощ и може да се окаже, че в кухнята ви има някои полезни продукти за това.

Добре знаем, че пиенето на зелен чай има много ползи за организма, а днес обръщаме внимание на неговото благоприятно влияния върху кожата.

Пиенето на зелен чай има много ползи. Антиоксидантите в зеления чай помагат за изхвърлянето на токсините от тялото. Това от своя страна може да помогне и на кожата ви.

жена зелен чай
Снимка: iStock

Освен това, противовъзпалителните свойства могат да помогнат за намаляване на стреса и подобряване на качеството на съня. Не бива да забравяте, че и правилната почивка е важна, за да запази кожата ви своята свежест.

Имайте предвид обаче, че е добре да говорите с вашия диетолог или лекар, за да решите колко чаши зелен чай можете да пиете на ден. Консумирайте безкофеинов зелен чай, ако сте чувствителни към кофеин.

Локалното приложение на зелен чай също може да помогне за подмладяване на кожата и защита от UV лъчи, посочват някои проучвания, цитирани от сайта StyleCraze. Можете да си приготвите разтвор на зелен чай.

Оставете го да изстине или да достигне стайна температура. Напоете памучен тампон с чая и внимателно го нанесете върху кожата.

жена зелен чай
Снимка: iStock

Ако пък вече сте изпили своята доза зелен чай за деня, не изхвърляйте пакетчетата от него, защото те също могат да се окажат полезни. Отново изчакайте да се охладят до стайна температура и внимателно ги поставете върху очите си.

А ако се чудите при кои точно проблеми по кожата можете да разчитате на тези съвети, ето какво сочат проучвания по темата.

Смята се, че зеленият чай може да помогне за справяне с един често срещан проблем сред тийнейджъри и възрастни – акнето. То се дължи на запушени пори, хормонален дисбаланс, прекомерно производство на себум, бактериална инфекция или възпаление около фоликулите на мастните жлези.

Локалното приложение на зелен чай в продължение на две седмици може да бъде ефективно за намаляване на производството на себум и възпалението във фоликулите, а консумацията му показва добри резултати с намален брой лезии от акне според някои изследвания, разкриват от сайта StyleCraze.

Повтарящото се и продължително излагане на вредните UV лъчи на слънцето причинява т.нар. фотостареене. Полифенолите на зеления чай могат да предпазят кожата от ултравиолетовите лъчи, което от своя страна може да помогне за предотвратяване на стареенето на кожата.

жена зелен чай
Снимка: iStock

Локалното приложение на зелен чай помага за отстраняването на вредните свободни кислородни радикали, произведени поради излагане на ултравиолетови лъчи. Смята се, че може също да помогне за намаляване на пигментацията на кожата, но са необходими повече изследвания, за да се установи това.

Като цяло антиоксидантите в зеления чай могат да помогнат за справяне със стареенето на кожата и бръчките. Кожата ни започва да се набръчква с напредване на възрастта. Колагеновите и еластиновите влакна в кожата я правят да изглежда плътна и гладка. Но с възрастта те се разграждат, което кара кожата да увисва.

Учени установяват, че водният екстракт от зелен чай намалява увреждането на кожата, насърчава процесите, действащи против бръчки и забавя стареенето на колагена.

жена зелен чай
Снимка: iStock

Зеленият чай може да предпази и кожата около очите, която е тънка и много деликатна. Тя се набръчква, остарява и се пигментира поради излагане на ултравиолетови лъчи, стрес, нездравословен начин на живот, генетика и липса на сън. Антиоксидантните, противовъзпалителни, UV-защитни свойства на зеления чай могат да помогнат за предпазване на кожата около очите от пигментация, бръчки и увисване.

Ако искате да опитате нещо по-нестандартно в грижата за кожата, от видеото горе може да разберете какво представлява йогата за лице, която редуцира бръчките.

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти