Цветето на Орфей, което вирее само в Родопите

Родопският силивряк е известен като „възкръсващо растение“ или цветето на Орфей, което вирее само в Родопите. То може да издържи без вода до 30 месеца. Наричат го „възкръсващо“, защото когато бъде полято или изкарано на светлина, то сякаш се съживява.

Наричат го цветето на Орфей, тъй като се смята, че се е родило от пролятата кръв на Орфей, който е бил влюбен в нимфата Евридика. Когато боговете ги разделят, той слиза в царството на мъртвите и моли Хадес да му върне Евредика.

Огорчен от отказа му, той грабва златната си лира и започва да пее на върха на родопски хълм. Скоро го откриват вакханките, които се опитали да привлекат вниманието му. Ядосани от невниманието му, започват да го целят с камъни и захвърлят лирата му в реката. Тогава се случва чудо. Лирата започва да пее сама, а от кръвта му е изникнало чудното цвете.

Траките са добавяли цветето на Орфей в божествената напитка амброзия. Римляните също са вярвали, че то дарява здраве и дълголетие, затова са го изразявали на монети.

Възкръсващото растение има подмладяващо и тонизиращо действие. То пречиства кръвоносните съдове, черния дроб, бъбреците и стомаха и се приема под формата на чай.

f
Снимка: Thinkstock

Още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти