Зимният дар от природата: 7 големи ползи от яденето на райски ябълки

райски ябълки
Снимка: iStock

Сладка, ароматна и много, много вкусна. Срещаме я по щандовете в магазините и по пазарите всяка зима. Сетихте ли се коя е? Да, райската ябълка. В природата има повече от две хиляди разновидности от нея, но само няколко от тях са неизменно обичани и търсени от хората.

Неслучайно райските ябълки са наричани „храната на боговете“, „ябълката на сърцето“, „ябълката на дълголетието“. Тя е не само невероятно вкусен десерт, но и склад от полезни витамини и минерали, които са спечелили уважението на практикуващите традиционна медицина още преди хиляди години. Само два плода райска ябълка на ден са достатъчни за положителна нагласа и радостно отношение към живота.

Сред най-известните сортове са „китайските“ - плодовете имат кръгла, леко удължена форма. В средата на плода има малка вдлъбнатина. Сортът „пчелен мед“ пък, както подсказва името, вкусът на тази райска ябълка има нотки на мед. Тя е много сочна и сладка и няма семки. „Биволско сърце“ е друг вид. Градинарите познават сорта домати под това име. Външният вид на зрелите райски ябълки е много подобен на тях. Те са сладки, меки и много вкусни, но трудни за съхранение и транспортиране. Плодът от сортът „крале“ има ярко оранжева кора и кафява „шоколадова“ плът. Между другото, колкото по-тъмна е, толкова по-сладки са плодовете.

Как да изберем най-добрата райска ябълка?

Когато избирате райска ябълка, трябва преди всичко да обърнете внимание на цвета на плода, както и на листата и стъблото. Райската ябълка трябва да е мека и лъскава, с богат цвят. Ако има тъмни петна по кората, значи е презряла! Листата и стъблото на плода трябва да са тъмни на цвят и да са сухи. Ароматът на избраните плодове трябва да е лек и приятен, без киселинност.

райски ябълки
Снимка: iStock

Ползите от райската ябълка са „магически“

Според д-р Шела Горинштейн, изследовател в катедрата по медицинска химия в Еврейския университет в Йерусалим в Израел, една райска ябълка на ден може да бъде по-здравословна от една обикновена ябълка. Според резултатите от научното ѝ изследване, райските ябълки осигуряват повече ползи за предотвратяване на риска от сърдечно-съдови заболявания при хората. А сърдечните заболявания са причина номер 1 за смърт в света. Възможностите на райската ябълка обаче не следва да се ограничават до това!

Вижте в галерията кои са големите ползи от хапването на райски ябълки:

7 големи ползи от яденето на райски ябълки

Предупреждение! Имайте предвид, че твърде голямо количество райска ябълка може значително да понижи кръвното ви налягане. Така че внимавайте с количеството, ако сте с ниско кръвно. Райската ябълка не е силен алерген, но съществува риск от индивидуална непоносимост. А танините и органичните киселини в плода могат да причинят кариес. Райската ябълка е полезна за здравето в умерени количества.

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти